sábado, 4 de noviembre de 2023

El baròmetre del CIS del mes d’octubre. Les preocupacions dels espanyols

 

1. El darrer baròmetre delCentre d’Investigacions Sociològiques     , fet públic el dimecres 18 d’octubre, segueix sent  un fidel reflex de la preocupació  creixent de la ciutadania per la situació política, i es manté per l’econòmica i per la social. L’enquesta es va dur a terme entre els dies 2 i 6 d’octubre.  

La immigració es considera l’onzèproblema    (possibilitat de tres respostes) que existeix actualment a Espanya (8.2, amb un increment de 2.5 punts sobre el baròmetre anterior). Els tres problemes més importants son la crisi i els problemes d’índole econòmica (37.3), els problemes polítics en general  (30.9), i l’atur (25.6).  

Quan es pregunta als enquestats quin és el principal problema  ara a Espanya , la immigració apareix en el lloc número dinou (1.3). Els tres problemes que més preocupen són els següents: els problemes polítics en general (19.2), la crisi i els problemes d’índole econòmica (12.9), i l’atur (9.2). 

Si es pregunta quins són els problemes que afecten personalment més els enquestats  (possibilitat de tres respostes)  la immigració apareix en el lloc número vint-i-tres  Els tres problemes més rellevants són els problemes d’índole econòmica (40.9), la sanitat (16.6), i els problemes polítics (15.7).

Tanmateix, si es pregunta quins és el problema que afecta personalment més els enquestats    la immigració apareix en el lloc númerovint-i-sis  (0,8) . Els tres  importants són la crisi i els problemes d’índole econòmica (21,7), els problemes polítics (6.9) i els problemes relacionats amb la  qualitat de l’ocupació (5.9). 

2. Hi ha més preocupació entre elshomes que les dones   quan es pregunta quin es el principal problema a Espanya (9.0 i 7.4). És el grup d’edat de 45 a 54 anys el més preocupat (8.9) amb caràcter general, i és el mateix grup el qui creu que és el seu problema persona més important (1.3). 

3. Pel nivell d’estudis   , la immigració com a primer problema a Espanya es reconeguda pel 10.1 de les persones amb estudis de Formació Professional, i com a primer problema personal per a les persones del mateix grup (1.1). 

4. Sobre les dades aportades pel baròmetre de setembre sobre les preocupacions del enquestats segons la seva opció política electoral ,  cal dir que els qui consideren la immigració com el primer problema a Espanya es trobem en el grup dels qui van votar a CCa (26.7), i són els qui van votar a ERC els qui consideren que es el seu primer problema personal (2.5). 

5. Segons la ubicacióprofessional  de les persones enquestades    , cal dir que els qui consideren la immigració com el primer problema a Espanya es trobem en el grup de les ocupacions militars i cossos policials (10.6) i és el grup “d’ocupacions elementals” el qui considera que és el seu problema principal (4.5).

6. Si tenim en consideració les dades sobre identificació subjectiva de classe social   , cal dir que els qui consideren la immigració com el primer problema a Espanya es troba en el grup de classe “mitja-mitja” (9.3), sent el grup de “classe alta i mitja-alta”, el que considera que és el seu primer problema personal (1.2). Cal destacar el molt elevant nombre de persones enquestades que no contesten a la primera pregunta (22.2)

7. Segons l’escala d’autoubicacióideològica    (1 esquerra, 10 dreta) ,  els qui consideren la immigració com el primer problema a Espanya es trobem en el grup 9 (18.7), sent els qui formen els grups 8 i 9 els qui consideren que és el primer problema personal (1.7).

 

No hay comentarios: