miércoles, 3 de julio de 2019

El baròmetre del CIS del mes de juny. Les preocupacions dels espanyols.


1. El darrer baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques, fet públic el dimecres 3 de juliol, constata que baixa lleugerament la preocupació de la ciutadania per l’atur, baixa molt poc per la corrupció, creix per l’actuació del món polític, pràcticament es manté per la situació econòmica, i experimenta un resultant semblant per la immigració. L’enquesta es va dur a terme entre els dies 1 i 11 de juny.La immigració es considera el setè problema (possibilitat de tres respostes) que existeix actualment a Espanya (11.3, 0.3 punts més que en el baròmetre anterior), per darrere de l'atur (62.5), dels “polítics en general, els partits i la política” (32.1 punts), de la corrupció i el frau (25.7), els problemes d’indole econòmica (25.4), la sanitat (15.8), i els problemes relacionats amb la qualitat de l’ocupació (15.8).

Quan es pregunta als enquestats quin és el principal problema ara a Espanya, la immigració es situa també en el vuitè lloc (2.7, 1.1 punts més que en el baròmetre del mes de maig) per darrere de l'atur (41.2), dels "polítics en general, els partits i la política” (14.4), dels problemes d'índole econòmica (7.8), de "la corrupció i el frau" (7.6), els problemes relacionats amb la qualitat de l’ocupació (3.6), la independència de Catalunya (3.5) i la sanitat (2.8).   

Si es pregunta quins són els problemes que afecten personalment més els enquestats (possibilitat de tres respostes), la immigració es situa en el tretzè lloc (2.1, 0.1 punts més que el mes de maig ), per darrere dels problemes d'índole econòmica (27.2), de l'atur (27.1), els problemes relacionats amb la  qualitat de l'ocupació (17.9), la sanitat (16.6), les pensions (14.6), l’educació (11.7), cap” (11.1), els polítics en general, els partits i la política (9.5),), els problemes d'índole social (7.9), les preocupacions i situacions personals (7.7),  la corrupció i el frau (7.6), i altres respostes (5.1),  

Finalment, quan es pregunta quin és el problema que més afecta personalment a l'enquestat, la immigració es situa en el dinovè lloc (0.5, 0.1punts menys que en el baròmetre del mes de maig) per darrere de l'atur (18.7), “cap” (15.1), dels problemes d'índole econòmica (12.0), les pensions (8.7), dels problemes relacionats amb la qualitat de l’ocupació (7.3), de la sanitat (6.0), de l’educació (4.4), dels "polítics en general, els partits i la política” (4.0), dels problemes d’índole social (2.6), de "la corrupció i el frau" (2.3), de les preocupacions i situacions personals (2.2), “no contesta” (1.9),), d’altres respostes (1.9), “no sap”  (1.6), de la independència de Catalunya (1.5), els problemes relacionats amb la joventut (1.3),  els problemes relacionats amb els autònoms (0.9), de la  pujada de l’IVA (0.7),

2. Hi ha preocupació superior per la immigració entre els homes que entreles dones quan es pregunta quin es el principal problema a Espanya (12.2 i 10.6). És el grup d’edat compreses entre els 55 a 64 anys el més preocupats (12.7), sent el grup de 18 a 24 anys el qui considera que és el principal problema personal (2.1).

3. Pel nivell d’estudis, la immigració com a primer problema a Espanya es reconeguda pel 14.0 de les persones amb estudis d’educació secundària primera etapa, sent el grup de persones amb estudis superiors el qui considera que és el principal problema personal (1.1).

Segons la condició econòmica dels enquestats, és el grup d’ agricultors (empresaris sense assalariats i membres de cooperatives), el qui considera la immigració com el principal problema a Espanya (26.9), sent el grup dels empresaris alb assalariats, alts funcionaris, alts executius i professionals per compte propi, els qui es troba més preocupat personalment (2.5).

Per estatus socioeconòmic, la immigració com a primer problema a Espanya es reconeguda pel grup de les velles classes mitges (empresaris, autònoms i agricultors)   (12.6), sent el grup de la classe mitja alta (professionals i tècnics, directius i comandaments intermedis) el qui creu que és el problema que li afecta més directament (1.1).

4. Sobre les dades aportades pel baròmetre de gener sobre les preocupacions del enquestats segons la seva opció política electoral, es a dir segons el record de vot en les eleccions generals del 26 de maig de 2019, cal dir que els qui consideren la immigració com el primer problema a Espanya es trobem en el grup dels qui van votar a VOX (22.1) i és el mateix grup el qui creu u que és el problema que li afecta més directament (3.5).

No hay comentarios: