jueves, 27 de septiembre de 2018

El baròmetre del CIS del mes de setembre. Les preocupacions dels espanyols.


1. El darrer baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques, fet públic el dimarts 25 de setembre, constata que disminueix la preocupació dels ciutadans per l’atur, baixa molt  per la corrupció i el frau, disminueix per la situació econòmica, minva per l’actuació del món polític, s’incrementa per la situació econòmica, i segueix augmentant per la immigració. L’enquesta es va dur a terme entre els dies 1 i 11 de setembre.


 La immigració es considera el cinquèproblema (possibilitat de tres respostes) que existeix actualment a Espanya (15.6, 4.5 punts més que en el baròmetre anterior), per darrere de l'atur (60.7), de la corrupció i el frau (25.2), els problemes d’indole econòmica (24.8), i dels “polítics en general, els partits i la política” (19.2 punts),

Quan es pregunta als enquestats quin és el principal problema ara a Espanya, la immigració es situa en el sisè lloc (4.1, 1.5 punts més que en el baròmetre del mes de juliol) per darrere de l'atur (39.5), de "la corrupció i el frau" (11.0), dels "polítics en general, els partits i la política” (9),  dels problemes d'índole econòmica (8.7), i la independència de Catalunya (13.0).

Si es pregunta quins són els problemes que afecten personalment més els enquestats (possibilitat de tres respostes), la immigració es situa en el dotzèlloc (5.4, 2.1 punts més que el mes de juliol), per darrere de l'atur (30.1), els problemes d'índole econòmica (22.4), les pensions (11.0), la sanitat (10.2), els problemes relacionats amb la  qualitat de l'ocupació (9.8), “no sap” (8.0), la corrupció i el frau (7.9), cap” (7.9), l’educació (7.6), els polítics en general, els partits i la política” (7.4), i “els problemes d'índole social  (7.3).  


Finalment, quan es pregunta quin és el problema que més afecta personalment a l'enquestat, la immigració es situa en el quinzè lloc (1.4, 0.5 punts més que en el baròmetre del mes de juliol) per darrere de l'atur (22.2), dels problemes d'índole econòmica (11.2), “no sap”  (8.0), “cap” (7.9), les pensions (7.4), dels problemes relacionats amb la qualitat de l’ocupació (5.1), “no contesta” (3.9), de "la corrupció i el frau" (3.8), de la sanitat (3.8), dels "polítics en general, els partits i la política” ( 3.4), de l’educació (3.3), d’altres respostes (2.7), dels problemes d’índole social (2.4), i de la independència de Catalunya (2.3),  

2. Hi ha preocupació superior per la immigració entre les dones que entre elshomes quan es pregunta quin es el principal problema a Espanya (16.2 i 15.1). És el grup d’edat compreses entre els 55 i 64 anys el més preocupats (21.1), sent el mateix grup el qui considera que és el principal problema personal (2.0).

3. Pel nivell d’estudis, la immigració com a primer problema a Espanya es reconeguda pel 19.1 de les persones amb estudis d’educació secundària primera etapa, sent el mateix grup el qui considera que és el principal problema personal (2.4).

Segons la condició econòmica dels enquestats, és el grup dels comerciants i petits empresaris (sense assalariats, no agraris) el qui considera la immigració com el principal problema a Espanya (29.2), sent el grup d’obrers no qualificats el qui es troba més preocupat personalment (2.6).

Per estatus socioeconòmic, la immigració com a primer problema a Espanya es reconeguda pel grup dels obrers no qualificats  les velles classes mitges (empresaris, autònoms i  agricultors) (18.0), sent el mateix grup el qui creu que és el problema que li afecta més directament (2.2).

4. Sobre les dades aportades pel baròmetre de setembre sobre les preocupacions del enquestats segons la seva opció política electoral, es a dir segons el record de vot en les eleccions generals del 26 de juny de 2016, cal dir que els qui consideren la immigració com el primer problema a Espanya es trobem en el grup dels qui van votar a Coalició Canaria (CC-PNC) (50.0), i és el grup de votants d’EH Bildu el qui creu que és el problema que li afecta més directament (14.3).

No hay comentarios: