jueves, 10 de julio de 2025

Sobre la política laboral i de protecció social en i de Catalunya. Resolucions del Parlament, d'octubre de 2011 a maig de 2025 (recopilació) (i III)

 

10. A vueltas con los deberes que el Parlament de Catalunya pone al Govern, El Guadiana del “Salario mínimo de referencia”.  18 de diciembre de 2024.

http://www.eduardorojotorrecilla.es/2024/12/a-vueltas-con-los-deberes-que-el.html

 

1. En entradas anteriores he analizado diversas resoluciones adoptadas por el Parlament de Catalunya con contenido laboral y de protección social.  Vuelvo ahora sobre la misma temática por la reciente aprobación, en la sesión plenaria del 12 de diciembre, de una Moción presentada por el grupo parlamentario de Junts Per Catalunya sobre el empleo y la situación del mercado de trabajo.

 

2. Recuerdo primeramente la entrada “Las competencias de la Generalitat de Catalunya en materia laboral, empleo, protección y asistencia social, inmigración y función inspectora. Notas breves introductorias previas, y recopilación de artículos publicados en el blog (2007-2024)” , en la que recogí buena parte de los debates habidos en el Parlament sobre derechos laborales, con especial hincapié en las políticas de empleo, y en cuya introducción exponía que

“... En el texto que ahora pongo a disposición de todas las personas interesadas en las competencias autonómicas (cerrado a 3 de septiembre), he efectuado unas distinciones formales que sólo tienen por finalidad facilitar la visión general, en primer lugar, y las referidas de manera mucho más concreta a los ámbitos del empleo, la protección social y asistencia social, la inmigración, y la función inspectora laboral, ya que todos los textos están interrelacionados. Podrá comprobarse, como he ido exponiendo a lo largo de los años, y tras la lectura de las entradas que he ordenado y recopilado, que el marco competencial permite la puesta en marcha de un marco normativo, en especial en materia de empleo, que mejore, en estrecha coordinación con las políticas económicas y sociales, las condiciones laborales de la población trabajadora, y por otra parte la mejora del tejido empresarial”.

Más concretamente, me permito remitir a estos artículos:

A) Entrada “Sobre el marc català de relacions laborals i de protecció social. La Resolució aprovada pel Parlament de Catalunya el 27 de setembre de 2013”

B) Entrada  “Sobre el projecte de llei d'ordenació del sistema d'ocupació i del SOC” (8.3.2015)

C) Entrada “Debat de política general en el Parlament de Catalunya. Referències al seu contingut laboral” (19.10.2023)   . Text de la Resolució núm. 52 :

“El Parlament de Catalunya insta el Govern a:

a) Acordar amb els agents socials l’establiment d’un salari mínim de referència català, de forma gradual, d’acord amb les recomanacions de la Unió Europea.

Aquest salari mínim de referència ha de servir com a base per a aconseguir que tots els convenis estiguin per damunt del salari mínim de referència actualitzat, en un termini acordat, proper i possible.

b) Mantenir un estret diàleg amb els agents socials per a preparar les mesures adequades per tal que els sectors empresarials puguin absorbir aquests increments de salaris mínims. S’ha de vetllar, de manera no excloent, pel millorament de les competències professionals en el mercat de treball, especialment pel que fa a la col·laboració publicoprivada per a atendre les demandes d’especialistes en el mercat de treball”

D) La última entrada en la que abordé los deberes que pone el Parlament al Govern se publicó el 1 de noviembre, una vez publicadas las Resoluciones aprobadas tras la celebración del debate de política general los días 8 a 10 de octubre de este año, titulada “Política laboral y de protección social. Notas sobre los deberes que le pone el Parlament de Catalunya al Govern... y las posibilidades reales de cumplirlos”  Reproduzco unos breves fragmentos que enlazan directamente con la Moción aprobada el pasado 12 de diciembre

... El Parlament insta al Govern a “Determinar un salario mínimo de referencia catalán –que, según los últimos estudios, debería estar cerca de los 1.400 euros, de acuerdo con las recomendaciones de la Unión Europea del 60% del salario medio–, con la concertación con los agentes sociales y económicos, de forma progresiva y con medidas de apoyo para los sectores con mayores dificultades”.

Como un Guadiana, esta medida, o mejor dicho propuesta, aparece y desaparece. Respecto al ámbito competencial, no conviene olvidar que el salario mínimo interprofesional (art. 27 LET) se regula para todo el Estado y para todas las actividades productivas, en condiciones de igualdad, por lo que sería necesario un cambio legislativo para “autonomizar” el salario mínimo, y que además pasara el filtro del marco constitucional y el reconocimiento del principio de igualdad (art. 14) y las competencias del Estado (art. 149.1) en “la regulación de las condiciones básicas que garanticen la igualdad de todos los españoles en el ejercicio de los derechos y en el cumplimiento de los deberes constitucionales”.

Cuestión bien distinta es que en el ámbito del diálogo social se pueda llegar a un acuerdo, que después deberá ser trasladado a los convenios colectivos, o bien que en el ámbito de sus competencias en materia de contratación pública, las Administraciones establezcan un criterio que deba tenerse en consideración a la hora de valorar, entre otros requisitos, las distintas ofertas presentadas y siempre con respeto a la jurisprudencia del Tribunal de Justicia de la Unión Europea”.

... “Consolidar el marco catalán de relaciones laborales mediante la negociación colectiva y el diálogo social como eje vertebrador, que debe servir para concertar el salario mínimo de referencia catalán, que, siguiendo las recomendaciones de las instituciones europeas, debe representar el 60% del salario medio”.

“Promover medidas para impulsar la creación de empleo y el trabajo digno, y promover un marco laboral, en el ámbito de las competencias propias, pactado con los agentes sociales, con el objetivo de mejorar los derechos laborales, crear empleo y garantizar la igualdad y seguridad en el trabajo, así como impulsar la democracia económica con la participación de los trabajadores en la toma de decisiones estratégicas empresariales”.

En este punto, cabría aprovechar el nuevo organigrama de la Consejería de Trabajo y Empleo, con la creación de la Dirección General del Diálogo Social, para consolidar un marco de diálogo tripartito que ya ha quedado plasmado en acuerdos suscritos en 2022 y 2023 y que puede sin duda establecer medidas que ayuden a fortalecer la negociación colectiva, si bien no conviene olvidar, reitero, que las competencias legales en la materia son del Estado.

... “Ejecutar el Plan de transformación del Servicio Público de Empleo de Cataluña, imprescindible para garantizar un servicio público de empleo más cercano a la ciudadanía y al tejido empresarial”.

“Mejorar la gestión, el seguimiento y la evaluación de los programas y actividades de la cartera de servicios del Servicio Público de Empleo de Cataluña, para garantizar una atención personalizada, una formación adaptada a las necesidades de las empresas y un acompañamiento continuo las personas desempleadas que buscan trabajo”.

En este punto, más que insistir en que hay plenas competencias en materia de política de empleo, bastará decir que aquello que importa es que se cumpla lo ya aprobado, es decir el Plan de reforma del SOC, al que dediqué especial atención en la entrada “Reflexiones sobre la política de empleo en y de Cataluña (notas a propósito de la presentación del plan de transformación del SOC)”.

3. Pasemos ya al debate, y aprobación (con modificaciones) de la Moción que ha dado pie a la presente entrada.

A) En la sesión plenaria del Parlamentcelebrada el 27 de noviembre, se debatió la interpelación presentada por Junts  , presentada por el diputado Joan Cañadell, que le preguntaba al Conseller d’Empresa i Treball en estos términos:

“Justament fa unes setmanes, en un ple jo li vaig fer una pregunta sobre el salari mínim, si vostè considerava que eren un salari adequat per a Catalunya els 1.134 euros que fixa l’Estat espanyol com a salari mínim interprofessional.

Vostè ja em va dir... al final em va dir: «No, si estic d’acord amb vostè. El problema és que no tenim les competències, no?» Però, llavors, la primera pregunta que li faig –la primera– és, i farem alguna cosa per mirar d’aconseguir les competències o, per exemple, per territorialitzar el salari mínim?

Hi ha països federals arreu del món que tenen el salari mínim territorialitzat. Els Estats Units, Canadà, el Japó, la Xina. Per tant, això és una possibilitat que nosaltres podríem plantejar. Li pregunto si vostè té pensat fer alguna cosa en aquesta línia...”

I li faig una altra pregunta molt directa –em sembla que és la cinquena–: li sembla que podríem fer un pacte nacional per la plena ocupació i de qualitat i defensar tots plegats, els que estem en aquest hemicicle, a Madrid, aquesta transferència de competències que necessitem per realment tenir un atur al nivell del quatre, del cinc per cent, és a dir, la plena ocupació? No sé si el senyor Illa hi estarà d’acord. Potser molestaria el president Sánchez, però crec que és bo per a Catalunya.

Respondía el Sr. Sàmper en estos términos al referirse al SMR: “Del salari de referència, li vaig dir que estic d’acord amb vostè i ara no li puc dir una cosa diferenta; efectivament que estic d’acord amb el que vostè va comentar-me en una pregunta en una sessió de control i evidentment que jo he pogut constatar el que vostè ha referit aquí avui. És evident que hi ha un semiacord o que hi ha un mínim consens entre els actors socials que permetria treballar-ho. I aquest treball, jo no li dic que no es farà. De fet, ja li vaig dir a la sessió de control que és una qüestió que tenim pendent. Per què? Doncs perquè, escolti’m, una cosa: tot el que suposi un increment del salari dels treballadors sempre ens tindrà al seu costat, sempre, sempre

I, miri una cosa, nosaltres hem pogut tenir, doncs, la sort en aquesta feina que estem fent actualment, de veure molts molts molts molts sectors productius. Hem estudiat molts convenis col·lectius, molts d’ells –parlo, per exemple, del metal·lúrgic, parlo, per exemple, del químic– s’estan ja allunyant molt del mileurisme, gràcies a Déu, però n’hi ha d’altres que encara ho han de fer. I, per tant, el que vostè proposa no és que sigui necessari, és que ja li vaig dir en el seu moment i li reitero ara. Tot el que suposi un augment i el salari de referència que vostè deia està aproximadament uns dos-cents euros per sobre del salari mínim interprofessional és una bona notícia en la qual nosaltres hi treballarem..”.

B) De la interpelación pasamos a la Moción, presentada el 28 de noviembre y publicada en el Butlletí Oficial del Parlament el 5 de diciembre.  Este era su contenido:

“...  El mercat laboral a Catalunya ha millorat des de la darrera crisi i un cop supe¬rada la Covid, però encara presenta unes dades d’atur molt superiors a la mitjana europea

Per altra banda, els salaris a Catalunya són baixos comparats amb els estats que generen riquesa de forma similar, i en especial es veuen perjudicats per un salari mínim interprofessional espanyol fixat d’acord amb els salaris mitjans espanyols, però no els catalans, i encara menys té en compte el nivell del cost de la vida a Ca¬talunya.

El Govern de l’Estat espanyol ha anunciat una imminent pujada del SMI, però quedarà molt per sota del que pertocaria per complir el 60% del salari mitjà català.

Les empreses catalanes continuen generant llocs de treball a bon ritme, però cada cop hi ha més empreses que no troben el personal qualificat adequat per la seva activitat, tant és així que segons la darrera enquesta de clima feta per la Cambra de Comerç de Barcelona i publicada a Idescat, afecta a una de cada tres empreses ca¬talanes, la gran part de les pimes.

El Parlament de Catalunya insta el Govern de la Generalitat a:

1. Negociar amb els agents socials i econòmics en els pròxims mesos, un salari mínim català de referència (SMR) que convergeixi amb el 60% del salari mitjà en un termini màxim de 4 anys.

2. Analitzar la conveniència d’incloure un escalat de reducció parcial del SMR en funció de l’edat, o per situacions excepcionals o període d’aprenentatge, així com possibles increments en cas d’alta qualificació, com fan altres països europeus.

3. Establir una línia de col·laboració amb el sector empresarial, en especial gre¬mis, clústers, patronals i cambres de comerç per generar oferta formativa de deman¬des sectorials i/o territorials. Dotar una partida de 20 M€ en els següents pressupos¬tos, per fer front a aquesta col·laboració

4. Negociar amb el govern de l’Estat la recuperació de les competències en ma¬tèria laboral derivades de la reforma laboral de 2012 que tenen a veure amb la ges¬tió dels expedients de regulació d’ocupació (ERO). En concret, tornar a incloure el requisit de l’aprovació per part de la Generalitat de qualsevol ERO que tingui lloc a Catalunya, encara que l’empresa tingui centres de treball en altres comunitats.

5. Posar en marxa un Pacte Nacional per a la Plena Ocupació de qualitat per as¬solir un atur similar als nivells dels països capdavanters de la Unió Europea i amb salaris dignes en els pròxims anys, en estreta col·laboració amb agents socials i eco¬nòmics.

6. Elaborar un informe sobre l’evolució de la darrera reforma feta al SOC per tal de saber si és efectiva per cobrir les necessitats de perfils a les empreses i per reduir l’atur fins la plena ocupació, i presentar-lo al Parlament.

C) A esta Moción se presentaron diversas enmiendas. Todas elles pueden consultarse en este enlace   Cabe destacar las transaccionales formuladasconjuntamente por los grupos parlamentarios de Junts, Socialistes i Units perAvançar, publicades en el BOPC del 16 de diciembre  

Por parte de ERC se proposo la inclusiòn de un nuevo apartado “Exigir al Govern de l'Estat el traspàs de la competència en l'establiment del Salari Mínim”. Por su parte, la propuesta inicial de Socialistes i Junts per Avançar era la de modifficación de la primera propuesta en estos términos: “1. Obrir un procés de concertació per a consensuar possibles mesures per orientar la política salarial de la Generalitat; la contractació pública i la negociació col·lectiva per a aconseguir que cap conveni col·lectiu estigui per sota del SMRC i, així, donar compliment al que marca la Carta Social Europea (60% del salari mitjà de Catalunya)”, y en el apartado 6 la de “Elaborar un informe sobre l'evolució del Pla de Transformació del SOC per constatar les actuacions que s'estan portant a terme per cobrir les necessitats de perfils a les empreses i per reduir l'atur fins la plena ocupació, i presentar-lo al Parlament”.

D) La Moción fue debatida en la sesión plenaria del 12 de diciembre   y aprobada en los términos que expondré a continuación comparándola con la inicialment presentada.  Reproduzco, primeramente, algunos fragmentos de las intervenciones:

Joan Cañadell (Junts): “cinc propostes, que ara passaré a comentar.

La primera és fixar un salari mínim català. Òbviament, si fóssim un estat independent, ara podríem tenir els salaris mitjans o els salaris mínims que tenen els estats que generen riquesa com nosaltres. No menys de 1.500-1.600 euros. El nostre grup parlamentari a Madrid està negociant el traspàs de la competència, però mentrestant el que podem fer i pot fer vostè, conseller, ho sap molt bé, és acordar un salari mínim de referència, que, segons ens recomana la Unió Europea, doncs, hauria d’estar entorn del seixanta per cent del salari mitjà. I això vol dir, avui, uns 1.400 euros.

Això s’ha de fer, com ens demanen els sindicats i patronals, en base a la concertació social, és cert, i amb una certa progressivitat. No ho podem fer d’avui per demà. I, per això, en aquesta moció posem un horitzó de quatre anys per assolir aquest seixanta per cent. Nosaltres pensem que això és factible, i vostè ho ha de liderar. I pensem que és assolible en un termini dels propers anys”.

Albert Caballero (ERC): “... n’hem presentat una (esmena) que ens sorprèn que no l’acceptin. Ja sabem que ho han estat negociant, perquè ens ho acaba d'anunciar, no?, que ho estan negociant a Madrid, però ens sorprèn que no vulgui acceptar que aquest Parlament es posicioni per exigir al Govern de l'Estat el traspàs del salari mínim –ens sorprèn–, perquè és una posició que, a més, reforçaria la seva posició negociadora. L'hauria d'haver acceptat. No es pot quedar a dir: «Escolti'm, busquem una transacció que el Parlament o el Govern se sumi a lo que està fent Junts.» No, aquí el que hem de buscar és que el Parlament defensi la proposta, i després que els grups parlamentaris a Madrid negociïn el que hagin de negociar. Vostè sap que és una reivindicació històrica. Per tant, el salari mínim ha de ser una competència que hauríem de tenir a Catalunya. I, per tant, ja no tindríem les problemàtiques que ens genera aquest acord amb el salari mínim de referència”

Conxi Jiménez (PSC.- Units per Avançar): “Respecte al tema del salari mínim de referència català, això ha de servir per consensuar possibles mesures per orientar la negociació colꞏlectiva, per aconseguir que cap conveni estigui per sota d’un salari mitjà de referència a Catalunya. Perquè hem de donar compliment al que marca la carta social europea, que, com bé s’ha comentat, fixa el seixanta per cent de la mitjana del salari de Catalunya.

Això sí, jo vull fer una reflexió d’aquest tema. Jo crec que hem de treballar-lo molt bé, s’ha de treballar, perquè el salari mínim no pot convertir-se en un salari màxim. O sigui, s’ha de treballar molt bé perquè les empreses... Al final, fixar un salari mínim no vol dir que sigui el topall, ni tampoc s’han de bloquejar els convenis col·lectius de les persones que tenen salaris superiors. O sigui, tot això s’ha de regular, i és una feina que s’ha de començar a fer...”

Lluís Mijoler (Comuns): “Hem de celebrar la proposta d’increment del salari mínim interprofessional a 1.134 euros i coincidim amb la moció que la mesura ha d’establir un salari mínim de referència a Catalunya i això contribuiria a garantir un nivell d’ingressos digne per als treballadors i treballadores del país, reduint la bretxa salarial i fomentant la cohesió social. Entenem que la concertació social és fonamental per desenvolupar un marc laboral just i equitatiu i, en aquest sentit, instem els agents socials i econòmics i el Govern a impulsar un diàleg constructiu que permeti assolir aquest acord”.

Comparació de la Moció presentada i del text aprovat

 

Moció

Tex aprovat

El Parlament de Catalunya insta el Govern de la Generalitat a:

 

1. Negociar amb els agents socials i econòmics en els pròxims mesos, un salari mínim català de referència (SMR) que convergeixi amb el 60% del salari mitjà en un termini màxim de 4 anys.

 

2. Analitzar la conveniència d’incloure un escalat de reducció parcial del SMR en funció de l’edat, o per situacions excepcionals o període d’aprenentatge, així com possibles increments en cas d’alta qualificació, com fan altres països europeus.

 

3. Establir una línia de col·laboració amb el sector empresarial, en especial gremis, clústers, patronals i cambres de comerç per generar oferta formativa de demandes sectorials i/o territorials. Dotar una partida de 20 M€ en els següents pressupostos, per fer front a aquesta col·laboració.

 

 4. Negociar amb el govern de l’Estat la recuperació de les competències en matèria laboral derivades de la reforma laboral de 2012 que tenen a veure amb la gestió dels expedients de regulació d’ocupació (ERO). En concret, tornar a incloure el requisit de l’aprovació per part de la Generalitat de qualsevol ERO que tingui lloc a Catalunya, encara que l’empresa tingui centres de treball en altres comunitats.

 

 

 

 

 5. Posar en marxa un Pacte Nacional per a la Plena Ocupació de qualitat per assolir un atur similar als nivells dels països capdavanters de la Unió Europea i amb salaris dignes en els pròxims anys, en estreta col·laboració amb agents socials i econòmics.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Elaborar un informe sobre l’evolució de la darrera reforma feta al SOC per tal de saber si és efectiva per cobrir les necessitats de perfils a les empreses i per reduir l’atur fins la plena ocupació, i presentar-lo al Parlament.

 

1. El Parlament de Catalunya insta el Govern de la Generalitat a:

 

a) Obrir un procés de concertació amb els agents socials i econòmics per a fixar un salari mínim català de referència a fi que cap conveni col·lectiu no estigui per sota del 60% del salari mitjà català, en un termini de quatre anys, i així complir la Carta social europea. Un cop establert el salari mínim català de referència, el Govern ha d’analitzar la conveniència d’establir una escala de reducció parcial del salari mínim de referència en funció de l’edat, o per a situacions excepcionals o períodes d’aprenentatge, i també possibles increments en cas d’alta qualificació, com fan altres països europeus.

 

b) Establir, en el marc dels pressupostos per al 2025, una nova línia de col·laboració amb el sector empresarial, especialment amb els gremis, els clústers, les patronals i les cambres de comerç, per a generar una oferta formativa per a atendre les demandes sectorials i territorials.

 

c) Negociar amb el Govern de l’Estat les competències de gestió dels expedients de regulació d’ocupació (ERO/ERTO) i tornar al període anterior a la reforma laboral del 2012 quant al règim d’autorització administrativa. En concret, s’ha de reduir el barem de la competència territorial de l’expedient de regulació d’ocupació del 85% (fixat per l’article 25.3 del Reglament dels procediments d’acomiadament col·lectiu i de suspensió de contractes i reducció de jornada) al 51%, i recuperar l’autorització administrativa dels expedients per motius econòmics, tècnics, organitzatius o de producció (ETOP) i de força major.

 

2. El Parlament de Catalunya insta el Govern de la Generalitat a treballar per la plena ocupació per mitjà de les actuacions següents:

 

a) Acordar, amb la participació dels grups parlamentaris i dels actors formatius, econòmics i socials de Catalunya, un pacte nacional per a una ocupació plena i de qualitat, per a assolir, en els pròxims anys, un nivell de desocupació similar als dels països capdavanters de la Unió Europea, i amb salaris dignes.

 

b) Defensar els interessos del sector català de la pesca i exigir al Govern de l’Estat que faci ús del seu vot o del vet per tal d’assegurar que l’acord subscrit en el marc de la Unió Europea respecte a les restriccions incloses en la proposta de regulació de la pesca per al 2025 no comportin més precarietat per al sector ni l’aboquin a la desaparició; i també establir un sistema que permeti als pescadors i armadors embarcats de disposar d’un mecanisme d’ajut econòmic durant les aturades aprovades que no impliqui utilitzar la prestació per desocupació.

 

 

3. El Parlament de Catalunya insta el Govern a elaborar un informe sobre l’evolució del Pla de transformació del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) per a constatar les actuacions que es duen a terme i valorar si són efectives per a cobrir les necessitats dels perfils sol·licitats per les empreses i per a reduir la desocupació fins arribar a la plena ocupació, i presentar-lo al Parlament.

 

 

 

4. Sobre esta temàtica se volverá a tratar sin duda en un foro especialmente relevante, como serà la sesión de trabajo organitzada por el ConsellEconómic i Social de Barcelona  el 5 de febrero, en el que se presentarà y debatirá el estudio efectuado por el professor Adriàn Todolí i la professora Paula López “El salari mínim local i regional : efectes econòmics i socials de la descentralització regulatòria”

 Sin duda, también serà un buen momento para volver sobre los debates relatives al salario mínimo de Ciudad, permitiéndome remitir a todas las persones interessades a mi informe elaborado en 2016 a sol·licitud de Barcelona Activa, un amplio resumen del cual se encuentra en la entrada “A vueltas con el debate sobre el salario mínimo de ciudad, su viabilidad y repercusiones jurídicas y económicas. Intervención en la Jornada organizada por el Consejo Económico y Social de Barcelona  “ (24 de marzo de 2017) , de la que rerproduzco un breve fragmento

“La competencia para regular el salario mínimo con carácter general es de ámbito estatal. sería necesario modificar la normativa para otorgar competencias a las autonomías y administraciones locales

Para determinar cuál es el ámbito hipotético de actuación de las administraciones locales y autonómicas, en especial de las segundas, en materia salarial, es necesario proceder al estudio de cuál es la distribución de competencias en materia laboral, tomando en consideración tanto el marco normativo constitucional y estatutario como la jurisprudencia del TC que desde el año 1981, con ocasión de la primera sentencia dictada sobre la materia núm. 33/81 de 5 de diciembre, se ha pronunciado en numerosas ocasiones al respecto.

Se ha producido a mi parecer, un mínimo cambio en la doctrina del TC sobre el ámbito competencialen materia laboral desde la primera sentencia, con el acantonamiento de las CC AA en el ámbito de la ejecución del marco normativo estatal. Con idas y venidas se ha debatido sobre la ampliación de las competencias en materias colaterales como son las de empleo, inmigración, protección social, planificación económica (de acuerdo a las base estatales), etc., pero los intentos autonómicos más significados, como la reforma del EAC, no han prosperado en su intento de ampliar las competencias reglamentarias, en el bien entendido que también hay que reconocer que la doctrina del TC ha abierto espacios de actuación a las autonomías que pocos años antes se hubieran considerado impensables, y las competencias en materia de autorizaciones iniciales de trabajo para trabajadores extracomunitarios es un claro ejemplo de ello. No abona al “optimismo competencial” a mi parecer ni las últimas sentencias en las que el TC ha debido pronunciarse sobre asuntos laborales (no sólo las relativas las cuestiones competenciales) ni las decisiones legislativas adoptadas por el gobierno y el Parlamento español durante la legislatura 2012-2015, si bien el nuevo mapa parlamentario resultantes de las últimas elecciones generales celebradas en junio de 2016 sí permite ser moderadamente optimista tanto en el desarrollo de derechos sociales como de ampliación de competencias en materia laboral.

Un intento de ampliar, siquiera sea modestamente, el ámbito competencial autonómico y local en materia de salario mínimo, con las innegables repercusiones que ello podría tener sobre las administraciones locales del territorio, se produjo con la presentación, con fecha 26 de septiembre de 2016, por el diputado del grupomixto Sr. Francesc Homs (PDECAT) de  unaproposición no de ley en los siguientes términos: “El Congreso de los Diputados manifiesta su preocupación por el grave aumento de las desigualdades a causa, entre otras, de la disminución de las rentas salariales en el PIB, por lo que insta al Gobierno a:

1. Acordar con las organizaciones sindicales y asociaciones empresariales más representativas en sus respectivos ámbitos de actuación, estatal y autonómico, y con las comunidades autónomas, un calendario de incremento continuado del Salario Mínimo Interprofesional (SMI), que permita alcanzar, en el plazo de los próximos cuatro años, el objetivo de situarlo en los 12.000€/año, y posteriormente, de acuerdo con lo establecido en la Carta Social Europea, situarlo permanentemente en el entorno del 60% del salario medio neto.

2. Impulsar las medidas legislativas necesarias para que las administraciones autonómicas y locales, de acuerdo con los interlocutores sociales más representativos en sus respectivos ámbitos de actuación, puedan ajustar el importe del salario mínimo interprofesional en sus territorios, al coste de la vida real en cada territorio, posibilitando el establecimiento de Salarios Mínimos locales/regionales distintos, adaptados a sus respectivas realidades económicas”.

Sometida la proposición a la pertinente tramitación y debate parlamentario, el textofinalmente aprobado por la Comisión de Empleo y Seguridad Social del Congresode los Diputados el 16 de noviembre, con modificaciones fruto de la aceptación de diversas enmiendas de otros grupos parlamentarios, queda ciertamente lejos de la propuesta inicial por lo que respecta a la posible intervención de las administraciones autonómicas, y muy especialmente de las locales, en cuanto que fue el siguiente: “El Congreso de los Diputados manifiesta su preocupación por el grave aumento de las desigualdades  a causa, entre otras, de la disminución de las rentas salariales en el PIB, por lo que insta al Gobierno a  acordar con las organizaciones sindicales y asociaciones empresariales más representativas, y escuchando  a las Comunidades Autónomas, un calendario de incremento continuado del Salario Mínimo Interprofesional  (SMI), que permita alcanzar, en el plazo de los próximos cuatro años, el objetivo de situarlo en los 12.000  €/año, y posteriormente, de acuerdo con lo establecido en la Carta Social Europea, situarlo permanentemente  en el entorno del 60% del salario medio neto.»

Buena lectura.

 

11. El Parlamento catalán aprueba Resoluciones que piden modificaciones de la normativa laboral sobre aprobación de los expedientes de regulación de empleo, la fijación del salario mínimo interprofesional, y mantenimiento de la actividad productiva de empresas que perciban ayudas económicas. 20 de marzo de 2025.

http://www.eduardorojotorrecilla.es/2025/03/el-parlamento-catalan-aprueba.html

 No tienen, ciertamente, mucha resonancia mediática algunos debates que se están llevando a cabo últimamente en el Parlament de Catalunya, con la presentación de mociones, tras la previa interpelación, por parte de grupos parlamentarios, principalmente Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya, con propuestas de cambio de la normativa laboral estatal.

¿Cuál es el impacto real de las resoluciones aprobadas, o más exactamente de las peticiones recogidas en las mismas? Hasta el momento, al menos a mi parecer muy pocas; ahora bien, no cabe descartar, conociendo la complicada vida política parlamentaria estatal y la necesidad del gobierno español de llegar a acuerdos con estas fuerzas políticas (la proposición de ley orgánica sobre delegación de competencias en materia de inmigración – remito para su análisis a esta  entrada - , aun cuando suscrita por el PSOE y Junts per Catalunya, es claro que contaba con el pleno aval del gobierno) que algunas de las peticiones sea, cuando menos, debatida.

Ciertamente, se trata de materias muy polémicas algunas (la fijación de un salario mínimo de ámbito autonómico, por ejemplo), y algo menos otras pero con indudable repercusión en la vida laboral de muchas empresas y personas trabajadoras, (la posible recuperación de la autorización administrativa para los expedientes de regulación de empleo, como ejemplo significativo), y hay asimismo peticiones que ya se han planteado por fuerzas políticas en el Parlamento español y que incluso están recogidas en proyectos de ley en fase de tramitación parlamentaria – véase el art. 18 del Proyecto de Ley de industria y autonomía estratégica  -  (como la obligación de mantener la actividad productiva durante determinados períodos temporales, según el tamaño de la empresa, si se ha  percibido ayudas económicas percibidas)

Por ello, me ha parecido relevante dar a conocer a través del blog dos recientes Resoluciones aprobadas por el Parlament, y que, subrayo, contaron en gran parte de las mismas con el apoyo del grupo parlamentario socialista y Unidos para Avanzar que da su apoyo al gobierno.  Añado dos breves notas propias y destaco en negrita las peticiones más importantes de cambios normativos formuladas.

Son sin duda importantes estas Resoluciones por el impacto que algunos de sus contenidos más concreto pueden tener sobre la vida laboral de las empresas directamente mencionadas, como también son, desde un plano de estudio y análisis, material de indudable interés para seguir analizando y debatiendo sobre el marco jurídico de distribución de competencias en materia laboral, como ya he tratado de hacerlo en anteriores ocasiones en artículos doctrinales y en este blog, al hilo de la jurisprudencia del Tribunal Constitucional, y como también lo he hecho sobre las competencias en otros ámbitos jurídicos y sociales de indudable importancia para el mundo laboral como son la protección social y  la inmigración, siendo este último el que adquirirá si cabe mayor relevancia si la citada Proposición de Ley Orgánica pasa el primer trámite de aprobación en el Pleno del Congreso de los Diputados para su posterior debate en comisión.

Buena lectura.   

Resolución  aprobada el 27 de febrerotras el debate de la Moción sobre el mercado de trabajo presentada por el diputado Jordi Albert i Caballero, del Grupo Parlamentario de Esquerra Republicana de Catalunya, y las enmiendas presentadas por el Grupo Parlamentario Comuns, por el Grupo Parlamentario de la Candidatura de Unidad Popular - Defendamos la Tierra, por el Grupo Parlamentario de VOX, y por el Grupo Parlamentario Socialistas y Unidos para Avanzar

“1. El Parlamento de Cataluña reclama la implicación al máximo nivel del Departamento de Empresa y Trabajo, y del Gobierno de la Generalidad en su conjunto, para abordar los cierres de plantas industriales anunciados en Cataluña y los expedientes de regulación de empleo anunciados por las direcciones empresariales, con el objetivo de garantizar la continuidad de la actividad industrial de estas plantas y potenciar la actividad industrial en Cataluña. La pérdida de puestos de trabajo comporta la pérdida de la soberanía de los trabajadores a la hora de desarrollar sus carreras profesionales y proyectos vitales. Es necesario garantizar la soberanía productiva de Cataluña, que es también una práctica de sostenibilidad ecológica, desde el convencimiento de que el trabajo de calidad y la lucha contra el cambio climático y la crisis energética van juntos.

2. El Parlamento de Cataluña, por todo esto:

a) Manifiesta el rechazo por la decisión de la dirección de la empresa Eurohueco de vender los terrenos de la planta productiva de Castellbisbal (Vallès Occidental), sin conocimiento de sus 150 trabajadores y anunciar consiguientemente el cierre de la planta.

b) Reclama a la dirección de la empresa Eurohueco que presente una propuesta de indemnización adecuada a las reclamaciones del comité de empresa, junto con alternativas de trabajo para los trabajadores que lo soliciten.

c) Da pleno apoyo a las demandas de los trabajadores de la empresa Eurohueco.

d) Manifiesta el rechazo al cierre de la planta productiva de la empresa Reno de Medici en Castellbisbal, que afecta a 237 trabajadores de forma directa, más a los casos indirectos.

e) Reclama a la dirección de la empresa Reno de Medici que repiense el cierre de la planta productiva de Castellbisbal y mantenga la actividad o bien se cree una mesa de reindustrialización.

f) Da pleno apoyo a las demandas de los trabajadores de Reno de Medici.

g) Manifiesta el rechazo a la decisión de la dirección de la multinacional Owens-Illinois de cerrar la producción de la planta de Cristalería Rovira en la Zona Franca, en Barcelona, ​​con el despido de 168 trabajadores.

h) Reclama a la dirección de la multinacional Owens-Illinois que reinvierta en la planta productiva de la Zona Franca y mantenga la actividad industrial con la incorporación de la producción de vidrio verde o facilite la reindustrialización.

i) Da pleno apoyo a las demandas de los trabajadores de la empresa Vidriería Rovira.

NOTA: En esta empresa se ha alcanzado un acuerdo muy recientemente, que ha sido valorado positivamente por parte sindical, tal como se explica en la nota de prensa publicada en la página web de CCOO de Catalunya el 17 de marzo “CCOO valora el acuerdo alcanzado en Vidriería Rovira, que abre la puerta a la reindustrialización de la planta productiva”    

j) Manifiesta el rechazo a la decisión del Grupo Godó de cerrar los talleres de Cre-a  Impresiones de Cataluña, en la Zona Franca de Barcelona, ​​que comporta el despido de 32 personas sin alternativa de reindustrialización.

k) Da pleno apoyo a las demandas de los trabajadores de Cre-a Impresiones de Cataluña.

3. El Parlamento de Cataluña considera que SEUR Geopost en Cataluña debe abrir un diálogo con los trabajadores autónomos que le prestan servicio mediante un contrato mercantil. Este diálogo debe vehicularse mediante un acuerdo de interés profesional, tal y como establece la Ley del Estado 20/2007, de 11 de julio, del Estatuto del trabajo autónomo, con los trabajadores autónomos económicamente dependientes (TRADE) que operan para sus centrales en Cataluña. El acuerdo debería incluir tanto aspectos relativos a las tarifas del servicio, que garanticen unas condiciones de vida dignas, como medidas de prevención de riesgos laborales que aseguren ritmos de trabajo adecuados y descansos suficientes entre jornadas.

4. El Parlamento de Cataluña hace un llamamiento a SEUR Geopost en Cataluña para que abra un diálogo para facilitar la transición de un contrato mercantil hacia un contrato TRADE, dado que muchos de estos trabajadores cumplen los requisitos legales, como facturar al menos el 75% de sus ingresos a un único cliente, que en este caso es SEUR Geopost. Este tipo de contrato proporciona mayor estabilidad y seguridad jurídica a los trabajadores autónomos dependientes.

5. El Parlamento de Cataluña insta al Gobierno a:

a) Requerir formalmente a la Ministra de Trabajo y Economía Social del Gobierno del Estado, mediante carta escrita y pública enviada por el Consejero de Empresa y Trabajo del Gobierno de la Generalidad, la adopción de las siguientes medidas:

1r. La modificación del marco normativo pertinente para que el Gobierno de la Generalidad vuelva a disponer de la capacidad de poder resolver los expedientes que después de la negociación no se han podido cerrar con un acuerdo. En este sentido, deben potenciarse las funciones de la autoridad laboral de Cataluña mediante la recuperación de la autorización administrativa previa en los expedientes en materia de regulación de empleo.

2º. El impulso de una reforma laboral que revierta por completo los recortes de derechos resultado de las reformas laborales que impulsó el Gobierno del Partido Popular.

3er. Un acuerdo para iniciar la tramitación, en el Parlament de Catalunya, de una proposición o proyecto de ley de modificación del Estatuto de los trabajadores para el retorno de derechos a los trabajadores.

b) Trasladar, mediante la representación del Departamento de Empresa y Trabajo al Plenario del Consorcio de la Zona Franca, la petición formal de priorizar la continuidad de la actividad industrial dentro del Consorcio y tomar las medidas adecuadas para garantizarlo.

c) Impulsar, por medio del Departamento de Empresa y Trabajo, un nuevo Pacto Nacional para la Industria para el período 2026-2030 que consolide la estrategia definida en el pacto del período 2021-2025 y tenga como objetivo una reindustrialización en sectores tecnológicos de valor añadido y, especialmente, de equipos originales (OEM) de vehículos eléctricos, a la vez que garantice la mirada social y una transición verde justa que favorezca la creación de puestos de trabajo en el ámbito industrial y aporte la financiación necesaria para hacer de Cataluña un polo de referencia industrial en Europa.

d) Impulsar medidas para la democratización de las empresas, asegurando que los trabajadores tienen espacios de participación y decisión, y regulaciones que permitan priorizar en la compra pública o en procedimientos de contratación a las empresas que acrediten mecanismos efectivos de democracia empresarial y la participación de los trabajadores en los espacios de decisión.

Nota. Recuérdese aquí que hace poco se ha constituido la Comisión de personas expertas sobre democracia en el trabajo, impulsada por el Ministerio de Trabajo y Economía Social, cuya misión es “desarrollar la aplicación del art. 129.2 de la Constitución” 

e) Impulsar, por medio de la Consejería de Unión Europea y Acción Exterior, una campaña que defienda a los productores catalanes ante la firma del acuerdo UE-Mercosur, que abre la puerta a la rebaja de estándares laborales y medioambientales. En este sentido, se debe trabajar por los siguientes objetivos:

1r. Por la incorporación, por parte de las instituciones europeas, de la evaluación previa del impacto laboral de futuros tratados de libre comercio, y para asegurar que estos tratados incluyen provisiones que sirven para garantizar los derechos de los trabajadores y que impulsan el trabajo organizado, especialmente en los países con una historia de represión de las organizaciones sindicales.

2º. Por la promoción de la universalización de los derechos laborales y el trabajo organizado. En una economía internacionalizada, donde los tratados de libre comercio homogeneizan estándares económicos, es necesario que también queden garantizados los estándares laborales entre los países que los firman.

f) Impulsar medidas para reforzar la economía circular en la industria del vidrio con las que se garantice el mantenimiento de los puestos de trabajo y se fomente la reindustrialización verde. En concreto, se propone:

1r. Promover la implantación de sistemas de depósito, devolución y retorno para los envases de vidrio, con el objetivo de mejorar su reciclaje y reducir los residuos abandonados en el medio.

2º. Impulsar líneas de apoyo público a la modernización de las plantas de reciclaje y producción de vidrio, con financiación específica para tecnologías más eficientes y limpias, para garantizar su viabilidad económica y ambiental.

3er. Fomentar la reutilización del vidrio en la industria, especialmente en sectores como la alimentación, vinícola y la hostelería, mediante incentivos económicos y normativos que faciliten su implantación.

4º. Requerir a la dirección de empresas como Owens-Illinois que exploren alternativas de reindustrialización para las plantas afectadas y prioricen la actividad productiva basada en materiales reciclados y el empleo de calidad.

5º. Incluir cláusulas ambientales en la contratación pública que prioricen el uso de vidrio reciclado y favorezcan a las empresas comprometidas con la circularidad de los materiales.

g) Crear un fondo de inversión estratégico para la reindustrialización verde y la economía circular, con una dotación inicial de 800 millones de euros a lo largo de la legislatura. Este fondo debe tener los siguientes objetivos:

1r. Fomentar la reindustrialización sostenible y facilitar la transición ecológica de las empresas afectadas por cierres o procesos de deslocalización.

2º. Impulsar proyectos de economía circular, con la priorización de iniciativas relacionadas con el reciclaje de materiales críticos como el vidrio y otros residuos industriales.

3er. Garantizar el apoyo financiero a sectores industriales estratégicos y promover la modernización tecnológica y la creación de puestos de trabajo de calidad.

4º. Facilitar la participación pública en empresas industriales clave para evitar su deslocalización y asegurar su arraigo en Cataluña.

5º. Incentivar la inversión en energía limpia y eficiencia energética para reducir la dependencia de combustibles fósiles en el sector productivo.

h) Impulsar los cambios legales para garantizar que las empresas que se deslocalicen y hayan recibido ayudas públicas de la Generalidad estén obligadas a devolver los fondos percibidos. En concreto, se propone:

1r. Introducir en todas las ofertas de subvenciones y ayudas públicas cláusulas que establezcan la obligación de retorno en caso de deslocalización productiva o cierre injustificado de las instalaciones.

2º. Crear un mecanismo de seguimiento y control para asegurar el cumplimiento de esta obligación, evitando que las empresas utilicen fondos públicos y luego abandonen el territorio.

3er. Condicionar el acceso a futuras ayudas y contratos públicos a las empresas que hayan devuelto las ayudas en caso de deslocalización previa.

4º. Priorizar las ayudas públicas a las empresas que acrediten su compromiso con el arraigo territorial, el mantenimiento de puestos de trabajo y la transición ecológica de la actividad que realizan.

 Moción aprobada el 27 de febrero sobre las perspectivas de la economía catalana, presentada por el diputado Toni Castellà i Clavé, del Grupo Parlamentario de Junts, y las enmiendas presentadas por el Grupo Parlamentario de la Candidatura de Unidad Popular - Defendamos la Tierra y por el Grupo Parlamentario de Esquerra Republicana de Catalunya.

1. El Parlamento de Cataluña constata que:

a) La actual situación de prórroga presupuestaria impide una planificación adecuada de las políticas públicas necesarias para el crecimiento económico, la innovación y el mejoramiento de los servicios públicos.

b) La falta de un acuerdo para la aprobación de los presupuestos para 2025 afecta negativamente a la capacidad de inversión en sectores clave como la educación, la sanidad, la industria y la transición energética.

c) Deben garantizarse inversiones estratégicas de país, como la Ecoplanta en el Camp de Tarragona, que, con una inversión de más de 800 millones de euros, conseguirá reducir durante los primeros diez años de funcionamiento 3,4 millones de toneladas de dióxido de carbono la emisión de gases de efecto invernadero, contribuyendo así a la misma.

2. El Parlamento de Cataluña insta al Gobierno a:

a) Desarrollar políticas fiscales que alivien la presión de las pequeñas y medianas empresas y de las rentas más bajas, garantizando la progresividad tributaria, e impulsar modificaciones que faciliten la lucha contra el fraude fiscal. b) Calcular y publicar anualmente, de acuerdo con el principio de transparencia, las balanzas fiscales neutralizadas, teniendo en cuenta la totalidad de la deuda pública del Estado, y, antes de finalizar el 2025, publicar la balanza fiscal de 2022 y exigir al Gobierno del Estado la obligación de las balanzas fiscales1, una.

3. El Parlamento de Cataluña insta al Gobierno a reclamar al Gobierno del Estado las siguientes actuaciones:

a) Incrementar el mínimo exento del impuesto sobre la renta de las personas físicas de acuerdo con el salario mínimo, tal y como se ha hecho anteriormente después de subir el salario mínimo.

b) Traspasar a Cataluña la competencia para fijar su salario mínimo, de forma que represente el 60% del salario medio, siguiendo las recomendaciones de la Carta social europea y garantizando un salario mínimo que tenga en cuenta el elevado coste de la vida en Cataluña en comparación con el del Estado español.

c) Cumplir la ejecución íntegra de los presupuestos del Estado en Cataluña y asegurar las inversiones necesarias.

12. Segueixen els debats en el Parlament de Catalunya sobre modificacions de les normes laborals estatals i sobre les competències autonòmiques  26 de març de 2025 

http://www.eduardorojotorrecilla.es/2025/03/segueixen-els-debats-en-el-parlament-de.html

1. El dilluns 24 de març vaig publicar un article en el Diari de Girona amb el títol “El Parlament català demana canvis a la normativa laboral” , en el que explicava succintament el contingut de dues Resolucions aprovades en la sessió plenària del 27 de febrer i manifestava el següent:

“No sembla, almenys de moment, que propostes com les abans assenyalades de modificació de l'art. 51 de la Llei de l'Estatut dels treballadors per recuperar l'autorització administrativa per donar el vistiplau als expedients de regulació d'ocupació, o el canvi normatiu (només legal o necessàriament constitucional?) demanat per poder regular un salari mínim català, tinguin perspectives de prosperar si algun grup parlamentari les presenta al Parlament espanyol; però, com he dit a l'inici d'aquest article, cada cop és menys segur, no ja conèixer sinó simplement intuir, que passarà a cada votació.

... em sorprèn que es demani amb caràcter general i sense més concreció una reforma laboral que “que reverteixi per complet les retallades de drets resultat de les reformes laborals que va impulsar el Govern del Partit Popular”, quan bona part d'aquestes, no certament totes, ha estat ja duta a terme, pel govern de coalició. Seguirem doncs atents a allò que es debat al Parlament de Catalunya i que hauria d'arribar al Parlament d'Espanya si realment es vol que sigui més que una mera declaració formal d'intencions, i on s'hauria d'obrir el diàleg entre totes les forces polítiques. És a dir, passar de les paraules als fets..., si hi ha majories per fer-ho”.

Una explicació més àmplia i detallada del textos aprovats la vaig fer en l’article publicat en aquest blog amb el títol “El Parlamento catalán aprueba Resoluciones que piden modificaciones de la normativa laboral sobre aprobación de los expedientes de regulación de empleo, la fijación del salario mínimo interprofesional, y mantenimiento de la actividad productiva de empresas que perciban ayudas económicas” 

2. Torno sobre la mateixa temàtica, ampliada ara pel que fa a les competències pròpies en l’àmbit de les polítiques d’ocupació, perquè properament seran objecte de debat  noves propostes de Resolució, presentades dos per Junts per Catalunya i dos pel Partit Popular,   publicades en el BOPC el dia 24 , que tornen a incidir, en alguns casos sobre competències d’àmbit estatal i que requeririen de modificacions de la normativa estatal, i en d’altres sobre las competències pròpies en matèria de política d’ocupació.

Està per veure quin serà el resultat de les votacions, però, atenent el succeït  en la sessió del 27 de febrer, cal pensar raonablement que poden ser aprovades, si de cas amb l’acceptació d’alguna esmena transaccional i amb el vot en contra, al menys per part del grup parlamentari socialista i units per avançar, d’alguns dels seus continguts.  

Reprodueixo a continuació la part dispositiva de les dites propostes de Resolucions, així como recomano la consulta del  vídeo de la sessió de la Comissió d’Empresa i Treball del dia 20 de març, amb la compareixença del Director General del SOC, Sr. Juan José Torres, “per a informar sobre el balanç del primer any d’execució del Pla de transformació del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya”     y del Director General del diàleg social, Sr. Ricard Bellera, “per a informar sobre els objectius i les prioritats d’aquesta direcció general”. Estarem molt amatents als debats i votacions quan es produeixin

A) Proposta de resolució sobre les necessitats de qualificacions del mercat de treball

 

PRESENTACIÓ: GP JUNTS

 

Proposta de resolució

El Parlament de Catalunya insta el Govern a:

1. Elaborar una enquesta al sector empresarial i públic, en col·laboració amb les entitats més representatives del sector, que permeti:

a. Quantificar les necessitats formatives i ocupacionals del mercat laboral, en nombre de vacants existents al mercat laboral.

b. Especificar la tipologia de llocs de treball més demandats, desglossats per ni­vells de qualificació i categoria professional.

c. Determinar les necessitats territorials per distribució de vegueria i clústers.

2. Presentar al Parlament de Catalunya l’informe amb els resultats de l’enquesta sobre el clima ocupacional, en un termini no superior a tres mesos des de la seva realització.

3. Analitzar la conveniència de fer coincidir aquesta enquesta com annex a una de les enquestes trimestrals de clima de 2025.

4. Elaborar un pla d’acció per arribar a la plena ocupació, analitzant les neces­sitats del mercat de treball i focalitzant els recursos del SOC per atendre aquestes necessitats, fent un seguiment personalitzat dels aturats, per tal de poder-se preparar per optar a atendre les vacants desateses.

5. Elaborar un pla d’acció per cercar treballadors fora de Catalunya, per atendre les vacants existents al mercat de treball que no podran ser ateses pels perfils de les persones aturades.

Palau del Parlament, 11 de març de 2025

2. Proposta de resolució sobre mesures per a reduir l’absentisme laboral

PRESENTACIÓ: GP JUNTS

Proposta de resolució

El Parlament de Catalunya insta el Govern a:

1. Fer un pla d’acció per reduir l’absentisme a la meitat en els propers 5 anys, fixant com a mecanisme bàsic el diàleg social entre els agents implicats, de forma transversal entre els departaments d’Empresa i Treball, Salut i Presidència, sota el lideratge del Conseller d’Empresa i Treball. Entre les mesures, caldrà:

a. Instar en el marc del CTESC:

i. Que les empreses incorporin plans de millora d’absentisme en base a la flexi­bilitat i conciliació laboral, la formació i la implantació de primes de productivitat col·lectiva en empreses de més de 50 empleats.

ii. Que les patronals ofereixin a les PIME campanyes de formació per fer front a les problemàtiques principals de les ITCC.

b. Que el govern posi en marxa una campanya comunicativa d’àmbit general per informar i sensibilitzar dels efectes negatius per la societat catalana i pels propis tre­balladors, de taxes altes d’absentisme.

c. Que el departament de Salut posi en marxa mesures per reduir els temps de baixes, consistents com a mínim en:

i. Agilitzar el circuit administratiu per reduir la càrrega administrativa dels met­ges i reduir de llistes d’espera de la ITCC.

ii. Reforçar l’atenció de salut mental en l’atenció primària en polítiques de salut preventiva i comunitària

iii. Reforçar l’atenció de les unitats osteomusculars de l’atenció hospitalària, i disminuir llistes d’espera d’intervencions, proves diagnòstiques i visites vinculades a diagnòstics osteomuscular com diagnòstics molt freqüents.

iv. Desenvolupar convenis amb les mútues laborals per agilitzar les proves i pro­cessos d’alta per les baixes laborals.

v. Incrementar els recursos a l’ICAM i establir una millor comunicació amb les mútues per poder consultar expedients de baixes de llargues durades i iniciar un pla per reduir les baixes curtes pels joves de 16 a 24 anys.

d. Que el departament de treball incrementi els recursos d’inspecció laboral per a evitar els comportaments fraudulents en les baixes laborals i es posi en marxa una finestreta de denuncia de possible frau per baixa laboral. Alhora que es revisin la legislació sobre les polítiques de prevenció a les empreses i ampliant la visió de sa­lut mental.

2. Que es negociï amb el govern de l’Estat les següents mesures:

a. Mesures per facilitar la reincorporació parcial i/o domiciliaria al treball, de forma voluntària.

b. Modificar la transposició de la directiva europea 2019/1158 per tal que els per­misos de baixa per intervencions a familiars sigui d’un màxim de 5 dies anuals, i no per causa, tal com assenyala la directiva europea.

c. Bonificar les quotes de la seguretat social a les empreses per absències de per­misos retribuïts, de forma que el cost per l’empresa sigui nul i que es compensi el cost d’oportunitat de les baixes, de forma prèviament justificada.

d. Bonificar les quotes de la seguretat social a les empreses que demostrin la po­sada en marxa d’inversions en polítiques preventives per la salut física i emocional dels seus treballadors.

e. Estudiar la viabilitat de la baixa autoresponsable en situacions que des del punt de vista mèdic, hi hagi consens.

f. Accelerar la implantació d’un Salari Mínim català que tingui en compte el ma­jor cost de la vida a Catalunya, per reduir la precarietat laboral, tal com ha aprovat el Parlament en diverses mocions.

Palau del Parlament, 11 de març de 2025

 

3. Proposta de resolució sobre l’aplicació d’eines d’intel·ligència artificial en el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya

PRESENTACIÓ: GP PPC

Proposta de resolució

El Parlament de Catalunya insta el Govern a:

1. Incorporar sistemes d’intel·ligència artificial en el Servei d’Ocupació de Ca­talunya (SOC) per millorar l’efectivitat en l’atenció, l’orientació, el seguiment i la inserció laboral, mitjançant la creació d’itineraris personalitzats de formació i ocu­pació. Aquests sistemes tindran en compte les competències, experiències i prefe­rències dels usuaris, així com les necessitats del mercat laboral actual i futur.

2. Establir mecanismes de control i supervisió per garantir la transparència, l’equitat i la protecció de dades en l’aplicació de la intel·ligència artificial en el Ser­vei d’Ocupació de Catalunya (SOC).

3. Assegurar la formació i capacitació del personal del Servei d’Ocupació de Ca­talunya (SOC) en l’ús de les eines d’intel·ligència artificial per tal de garantir-ne una implementació efectiva i eficient.

Palau del Parlament, 11 de març de 2025

 

4. Proposta de resolució sobre l’aplicació d’eines d’intel·ligència artificial en el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya

 

PRESENTACIÓ: GP PPC

Proposta de resolució

El Parlament de Catalunya insta el Govern a impulsar la col·laboració amb cen­tres de recerca com el Barcelona Supercomputing Center, universitats i el sector tec­nològic per fomentar la innovació i implementar l’ús d’eines d’intel·ligència artificial en el Servei d’Ocupació de Catalunya per tal de millorar la intermediació laboral i l’orientació professional.

Palau del Parlament, 11 de març de 2025.

 

Bona lectura.

 

13. Moció aprovada pel Parlament de Catalunya el 22 de maig sobre la situació laboral i les millores en la seguretat en relació amb el dret a la salut en l'àmbit del treball (23 de maig de 2025)

 

http://www.eduardorojotorrecilla.es/2025/05/mocio-aprovada-pel-parlament-de.html

El Ple del Parlament de Catalunya   aprovà en la sessió plenària del dia 22 de maig, amb modificacions que són conseqüència de l’acceptació d’esmenes dels grups parlamentaris d’ERC, PSC-Units i Junts, la moció  presentada per la CUP-DT el 12 de maig sobre “la situació laboral i les millores en la seguretat en relació amb el dret a la salut en l'àmbit del treball”

Aquest és el text aprovat   , publicat a la pàgina web del Parlament, en el què s’assenyala prèviament que el text “està pendent de revisió i correcció. El text oficial de la moció aprovada serà el que es publicarà al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya”

Reprodueixo a continuació alguns dels continguts que m’han semblat més dignes d’interès de la moció presentada i la comparació amb el text definitivament aprovat

 

Moció

Text aprovat

El Parlament de Catalunya insta el Govern de la Generalitat a:

 

2. Actualitzar la definició del quadre de malalties professionals, principalment en riscos psicosocials, d’acord amb l’evidència científica disponible, per incorporar patologies relacionades amb la salut mental i cardiovascular, i introduir la perspectiva de gènere incorporant patologies pròpies d’ocupacions feminitzades.

 

 

5. Crear un pla de formació avançat en prevenció de riscos laborals per a alliberats sindicals, habilitant-los a realitzar tasques d’investigació i denúncia assimilables als Inspectors Laborals similar al model suís, promovent activament la inclusió d’aquesta figura als convenis laborals.

 

6. Promoure la figura dels representants sindicals sectorials per a petites empreses, model similar a l’asturià, amb tasques de prevenció de riscos laborals i vies de denúncia directes a inspecció de treball.

 

 

15. Augmentar la dotació i formació del servei d’inspecció de treball dedicat a aquest àmbit, incrementant recursos humans i tècnics per assolir la ràtio d’un inspector per cada 10.000 persones de població activa que recomana la UE.

 

 

 

16. Reforçar la capacitat de l’actuació inspectora per a adaptar el seu contingut a la complexitat associada a les noves formes de treball i l’ús de les tecnologies, com són la intel·ligència artificial o la gestió algorítmica en processos de selecció i gestió del capital humà, així com els abusos que poguessin originar-se en l’acompliment i rendiment dels treballadors i els biaixos de gènere presents en ells.

 

El Parlament de Catalunya insta al Govern de la Generalitat a instar al Gobierno de l’estat espanyol a:

 

21. Modificar el Text Refós de la Llei General de la Seguretat Social (Reial decret legislatiu 8/2015) i la Llei 35/2014, amb l’objectiu de reinternalitzar les competències que gestionen i establir un nou model de gestió pública directa.

 

22. Retornar les competències respecte les baixes a l’Atenció Primària i transferir els recursos humans i materials de les mútues col·laboradores a aquesta i a la Inspecció́ de Treball de la Seguretat Social.

 

23. Cedir les competències legislatives plenes en matèria de treball a Catalunya.

 

 

24. Revisar el sistema d’incentius «bonus-malus» «bonus-bonus» en la prevenció de riscos laborals, a través de la introducció de primes de cotització variables en funció de l’índex de sinistralitat de les empreses participants.

 

25. Augmentar de forma notable les sancions per infraccions greus o molt greus.

 

26. Adaptar la normativa laboral al canvi climàtic i les situacions d’alerta climàtica.

 

27. Establir mesures específiques relatives a la protecció de la seguretat i salut dels treballadors autònoms, en particular, per als quals presten serveis en sectors d’alt risc.

El Parlament de Catalunya insta el Govern de la Generalitat a:

 

Instar al govern de l’Estat a actualitzar la definició del quadre de malalties professionals, principalment en riscos psicosocials, d’acord amb l’evidència científica disponible, per incorporar patologies relacionades amb la salut mental i cardiovascular, i introduir la perspectiva de gènere incorporant patologies pròpies d’ocupacions feminitzades”  (APROVADA)

 

 

(REBUTJADA)

 

 

 

Promoure la figura dels delegats i delegades territorials en tasques de prevenció de riscos laborals, especialment a petites empreses que no compten amb delegats/des de prevenció (APROVADA)

 

 

Treballar per augmentar progressivament els recursos humans i tècnics del servei d’inspecció de treball dedicat a aquest àmbit, incrementant recursos humans i tècnics per assolir progressivament la ràtio d’un inspector per cada 10.000 persones de població activa que recomana la UE. (APROVADA)

 

 

Reforçar la capacitat de l’actuació inspectora per a adaptar el seu contingut a la complexitat associada a les noves formes de treball i l’ús de les tecnologies, com són la intel·ligència artificial o la gestió algorítmica en processos de selecció i gestió del capital humà, així com els abusos que poguessin originar-se en l’acompliment i rendiment dels treballadors i els biaixos de gènere presents en ells.  (APROVADA)

 

 

 

 

 

(REBUTJADA)

 

 

 

(REBUTJADA)

 

 

Cedir les competències legislatives plenes en matèria de treball a Catalunya.

(APROVADA) 67 vots a favor (Junts, ERC, Comuns, CUP-DT i AC), 24 en contra (PPC i VOX) i 42 abstencions (PSC-Units)

 

(APROVADA)

 

 

 

(APROVADA)

 

 

(APROVADA)

 

 

(APROVADA

 

El Parlament de Catalunya insta el Govern de la Generalitat a:

 

2. Actualitzar la definició del quadre de malalties professionals, principalment en riscos psicosocials, d’acord amb l’evidència científica disponible, per incorporar patologies relacionades amb la salut mental i cardiovascular, i introduir la perspectiva de gènere incorporant patologies pròpies d’ocupacions feminitzades.

 

 

5. Crear un pla de formació avançat en prevenció de riscos laborals per a alliberats sindicals, habilitant-los a realitzar tasques d’investigació i denúncia assimilables als Inspectors Laborals similar al model suís, promovent activament la inclusió d’aquesta figura als convenis laborals.

 

6. Promoure la figura dels representants sindicals sectorials per a petites empreses, model similar a l’asturià, amb tasques de prevenció de riscos laborals i vies de denúncia directes a inspecció de treball.

 

 

15. Augmentar la dotació i formació del servei d’inspecció de treball dedicat a aquest àmbit, incrementant recursos humans i tècnics per assolir la ràtio d’un inspector per cada 10.000 persones de població activa que recomana la UE.

 

 

 

16. Reforçar la capacitat de l’actuació inspectora per a adaptar el seu contingut a la complexitat associada a les noves formes de treball i l’ús de les tecnologies, com són la intel·ligència artificial o la gestió algorítmica en processos de selecció i gestió del capital humà, així com els abusos que poguessin originar-se en l’acompliment i rendiment dels treballadors i els biaixos de gènere presents en ells.

 

El Parlament de Catalunya insta al Govern de la Generalitat a instar al Gobierno de l’estat espanyol a:

 

21. Modificar el Text Refós de la Llei General de la Seguretat Social (Reial decret legislatiu 8/2015) i la Llei 35/2014, amb l’objectiu de reinternalitzar les competències que gestionen i establir un nou model de gestió pública directa.

 

22. Retornar les competències respecte les baixes a l’Atenció Primària i transferir els recursos humans i materials de les mútues col·laboradores a aquesta i a la Inspecció́ de Treball de la Seguretat Social.

 

23. Cedir les competències legislatives plenes en matèria de treball a Catalunya.

 

 

24. Revisar el sistema d’incentius «bonus-malus» «bonus-bonus» en la prevenció de riscos laborals, a través de la introducció de primes de cotització variables en funció de l’índex de sinistralitat de les empreses participants.

 

25. Augmentar de forma notable les sancions per infraccions greus o molt greus.

 

26. Adaptar la normativa laboral al canvi climàtic i les situacions d’alerta climàtica.

 

27. Establir mesures específiques relatives a la protecció de la seguretat i salut dels treballadors autònoms, en particular, per als quals presten serveis en sectors d’alt risc.

El Parlament de Catalunya insta el Govern de la Generalitat a:

 

Instar al govern de l’Estat a actualitzar la definició del quadre de malalties professionals, principalment en riscos psicosocials, d’acord amb l’evidència científica disponible, per incorporar patologies relacionades amb la salut mental i cardiovascular, i introduir la perspectiva de gènere incorporant patologies pròpies d’ocupacions feminitzades”  (APROVADA)

 

 

(REBUTJADA)

 

 

 

Promoure la figura dels delegats i delegades territorials en tasques de prevenció de riscos laborals, especialment a petites empreses que no compten amb delegats/des de prevenció (APROVADA)

 

 

Treballar per augmentar progressivament els recursos humans i tècnics del servei d’inspecció de treball dedicat a aquest àmbit, incrementant recursos humans i tècnics per assolir progressivament la ràtio d’un inspector per cada 10.000 persones de població activa que recomana la UE. (APROVADA)

 

 

Reforçar la capacitat de l’actuació inspectora per a adaptar el seu contingut a la complexitat associada a les noves formes de treball i l’ús de les tecnologies, com són la intel·ligència artificial o la gestió algorítmica en processos de selecció i gestió del capital humà, així com els abusos que poguessin originar-se en l’acompliment i rendiment dels treballadors i els biaixos de gènere presents en ells.  (APROVADA)

 

 

 

 

 

(REBUTJADA)

 

 

 

(REBUTJADA)

 

 

Cedir les competències legislatives plenes en matèria de treball a Catalunya.

(APROVADA) 67 vots a favor (Junts, ERC, Comuns, CUP-DT i AC), 24 en contra (PPC i VOX) i 42 abstencions (PSC-Units)

 

(APROVADA)

 

 

 

(APROVADA)

 

 

(APROVADA)

 

 

(APROVADA

No hay comentarios: