miércoles, 26 de marzo de 2025

Segueixen els debats en el Parlament de Catalunya sobre modificacions de les normes laborals estatals i sobre les competències autonòmiques

 

1. El dilluns 24 de març vaig publicar un article en el Diari de Girona amb el títol “El Parlament català demana canvis a la normativa laboral” , en el que explicava succintament el contingut de dues Resolucions aprovades en la sessió plenària del 27 de febrer i manifestava el següent:

“No sembla, almenys de moment, que propostes com les abans assenyalades de modificació de l'art. 51 de la Llei de l'Estatut dels treballadors per recuperar l'autorització administrativa per donar el vistiplau als expedients de regulació d'ocupació, o el canvi normatiu (només legal o necessàriament constitucional?) demanat per poder regular un salari mínim català, tinguin perspectives de prosperar si algun grup parlamentari les presenta al Parlament espanyol; però, com he dit a l'inici d'aquest article, cada cop és menys segur, no ja conèixer sinó simplement intuir, que passarà a cada votació.

... em sorprèn que es demani amb caràcter general i sense més concreció una reforma laboral que “que reverteixi per complet les retallades de drets resultat de les reformes laborals que va impulsar el Govern del Partit Popular”, quan bona part d'aquestes, no certament totes, ha estat ja duta a terme, pel govern de coalició. Seguirem doncs atents a allò que es debat al Parlament de Catalunya i que hauria d'arribar al Parlament d'Espanya si realment es vol que sigui més que una mera declaració formal d'intencions, i on s'hauria d'obrir el diàleg entre totes les forces polítiques. És a dir, passar de les paraules als fets..., si hi ha majories per fer-ho”.

Una explicació més àmplia i detallada del textos aprovats la vaig fer en l’article publicat en aquest blog amb el títol “El Parlamento catalán aprueba Resoluciones que piden modificaciones de la normativa laboral sobre aprobación de los expedientes de regulación de empleo, la fijación del salario mínimo interprofesional, y mantenimiento de la actividad productiva de empresas que perciban ayudas económicas” 

2. Torno sobre la mateixa temàtica, ampliada ara pel que fa a les competències pròpies en l’àmbit de les polítiques d’ocupació, perquè properament seran objecte de debat noves propostes de Resolució, presentades dosper Junts per Catalunya i dos pel Partit Popular, publicades en el BOPC el dia 24    , que tornen a incidir, en alguns casos sobre competències d’àmbit estatal i que requeririen de modificacions de la normativa estatal, i en d’altres sobre las competències pròpies en matèria de política d’ocupació.

Està per veure quin serà el resultat de les votacions, però, atenent el succeït  en la sessió del 27 de febrer, cal pensar raonablement que poden ser aprovades, si de cas amb l’acceptació d’alguna esmena transaccional i amb el vot en contra, al menys per part del grup parlamentari socialista i units per avançar, d’alguns dels seus continguts.  

Reprodueixo a continuació la part dispositiva de les dites propostes de Resolucions, així como recomano la consulta del vídeo de la sessió de la Comissió d’Empresa i Treball   del dia 20 de març, amb la compareixença del Director General del SOC, Sr. Juan José Torres, “per a informar sobre el balanç del primer any d’execució del Pla de transformació del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya”     y del Director General del diàleg social, Sr. Ricard Bellera, “per a informar sobre els objectius i les prioritats d’aquesta direcció general”. Estarem molt amatents als debats i votacions quan es produeixin

He destacat en negreta els continguts que em semblen importants, alguns d’ells especialment polèmics des de les perspectives jurídiques de distribució competencial.

A) Proposta de resolució sobre les necessitats de qualificacions del mercat de treball

 

PRESENTACIÓ: GP JUNTS

 

Proposta de resolució

El Parlament de Catalunya insta el Govern a:

1. Elaborar una enquesta al sector empresarial i públic, en col·laboració amb les entitats més representatives del sector, que permeti:

a. Quantificar les necessitats formatives i ocupacionals del mercat laboral, en nombre de vacants existents al mercat laboral.

b. Especificar la tipologia de llocs de treball més demandats, desglossats per ni­vells de qualificació i categoria professional.

c. Determinar les necessitats territorials per distribució de vegueria i clústers.

2. Presentar al Parlament de Catalunya l’informe amb els resultats de l’enquesta sobre el clima ocupacional, en un termini no superior a tres mesos des de la seva realització.

3. Analitzar la conveniència de fer coincidir aquesta enquesta com annex a una de les enquestes trimestrals de clima de 2025.

4. Elaborar un pla d’acció per arribar a la plena ocupació, analitzant les neces­sitats del mercat de treball i focalitzant els recursos del SOC per atendre aquestes necessitats, fent un seguiment personalitzat dels aturats, per tal de poder-se preparar per optar a atendre les vacants desateses.

5. Elaborar un pla d’acció per cercar treballadors fora de Catalunya, per atendre les vacants existents al mercat de treball que no podran ser ateses pels perfils de les persones aturades.

Palau del Parlament, 11 de març de 2025

2. Proposta de resolució sobre mesures per a reduir l’absentisme laboral

PRESENTACIÓ: GP JUNTS

Proposta de resolució

El Parlament de Catalunya insta el Govern a:

1. Fer un pla d’acció per reduir l’absentisme a la meitat en els propers 5 anys, fixant com a mecanisme bàsic el diàleg social entre els agents implicats, de forma transversal entre els departaments d’Empresa i Treball, Salut i Presidència, sota el lideratge del Conseller d’Empresa i Treball. Entre les mesures, caldrà:

a. Instar en el marc del CTESC:

i. Que les empreses incorporin plans de millora d’absentisme en base a la flexi­bilitat i conciliació laboral, la formació i la implantació de primes de productivitat col·lectiva en empreses de més de 50 empleats.

ii. Que les patronals ofereixin a les PIME campanyes de formació per fer front a les problemàtiques principals de les ITCC.

b. Que el govern posi en marxa una campanya comunicativa d’àmbit general per informar i sensibilitzar dels efectes negatius per la societat catalana i pels propis tre­balladors, de taxes altes d’absentisme.

c. Que el departament de Salut posi en marxa mesures per reduir els temps de baixes, consistents com a mínim en:

i. Agilitzar el circuit administratiu per reduir la càrrega administrativa dels met­ges i reduir de llistes d’espera de la ITCC.

ii. Reforçar l’atenció de salut mental en l’atenció primària en polítiques de salut preventiva i comunitària

iii. Reforçar l’atenció de les unitats osteomusculars de l’atenció hospitalària, i disminuir llistes d’espera d’intervencions, proves diagnòstiques i visites vinculades a diagnòstics osteomuscular com diagnòstics molt freqüents.

iv. Desenvolupar convenis amb les mútues laborals per agilitzar les proves i pro­cessos d’alta per les baixes laborals.

v. Incrementar els recursos a l’ICAM i establir una millor comunicació amb les mútues per poder consultar expedients de baixes de llargues durades i iniciar un pla per reduir les baixes curtes pels joves de 16 a 24 anys.

d. Que el departament de treball incrementi els recursos d’inspecció laboral per a evitar els comportaments fraudulents en les baixes laborals i es posi en marxa una finestreta de denuncia de possible frau per baixa laboral. Alhora que es revisin la legislació sobre les polítiques de prevenció a les empreses i ampliant la visió de sa­lut mental.

2. Que es negociï amb el govern de l’Estat les següents mesures:

a. Mesures per facilitar la reincorporació parcial i/o domiciliaria al treball, de forma voluntària.

b. Modificar la transposició de la directiva europea 2019/1158 per tal que els per­misos de baixa per intervencions a familiars sigui d’un màxim de 5 dies anuals, i no per causa, tal com assenyala la directiva europea.

c. Bonificar les quotes de la seguretat social a les empreses per absències de per­misos retribuïts, de forma que el cost per l’empresa sigui nul i que es compensi el cost d’oportunitat de les baixes, de forma prèviament justificada.

d. Bonificar les quotes de la seguretat social a les empreses que demostrin la po­sada en marxa d’inversions en polítiques preventives per la salut física i emocional dels seus treballadors.

e. Estudiar la viabilitat de la baixa autoresponsable en situacions que des del punt de vista mèdic, hi hagi consens.

f. Accelerar la implantació d’un Salari Mínim català que tingui en compte el ma­jor cost de la vida a Catalunya, per reduir la precarietat laboral, tal com ha aprovat el Parlament en diverses mocions.

Palau del Parlament, 11 de març de 2025

 

3. Proposta de resolució sobre l’aplicació d’eines d’intel·ligència artificial en el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya

PRESENTACIÓ: GP PPC

Proposta de resolució

El Parlament de Catalunya insta el Govern a:

1. Incorporar sistemes d’intel·ligència artificial en el Servei d’Ocupació de Ca­talunya (SOC) per millorar l’efectivitat en l’atenció, l’orientació, el seguiment i la inserció laboral, mitjançant la creació d’itineraris personalitzats de formació i ocu­pació. Aquests sistemes tindran en compte les competències, experiències i prefe­rències dels usuaris, així com les necessitats del mercat laboral actual i futur.

2. Establir mecanismes de control i supervisió per garantir la transparència, l’equitat i la protecció de dades en l’aplicació de la intel·ligència artificial en el Ser­vei d’Ocupació de Catalunya (SOC).

3. Assegurar la formació i capacitació del personal del Servei d’Ocupació de Ca­talunya (SOC) en l’ús de les eines d’intel·ligència artificial per tal de garantir-ne una implementació efectiva i eficient.

Palau del Parlament, 11 de març de 2025

 

4. Proposta de resolució sobre l’aplicació d’eines d’intel·ligència artificial en el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya

 

PRESENTACIÓ: GP PPC

Proposta de resolució

El Parlament de Catalunya insta el Govern a impulsar la col·laboració amb cen­tres de recerca com el Barcelona Supercomputing Center, universitats i el sector tec­nològic per fomentar la innovació i implementar l’ús d’eines d’intel·ligència artificial en el Servei d’Ocupació de Catalunya per tal de millorar la intermediació laboral i l’orientació professional.

Palau del Parlament, 11 de març de 2025.

 

Bona lectura.

 

 

No hay comentarios: