viernes, 23 de mayo de 2025

Moció aprovada pel Parlament de Catalunya el 22 de maig sobre la situació laboral i les millores en la seguretat en relació amb el dret a la salut en l'àmbit del treball


El Ple del Parlament de Catalunya   aprovà en la sessió plenària del dia 22 de maig, amb modificacions que són conseqüència de l’acceptació d’esmenes dels grups parlamentaris d’ERC, PSC-Units i Junts, la moció  presentada per la CUP-DT el 12 de maig sobre “la situació laboral i les millores en la seguretat en relació amb el dret a la salut en l'àmbit del treball”

Aquest és el text aprovat   , publicat a la pàgina web del Parlament, en el què s’assenyala prèviament que el text “està pendent de revisió i correcció. El text oficial de la moció aprovada serà el que es publicarà al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya”

Reprodueixo a continuació alguns dels continguts que m’han semblat més dignes d’interès de la moció presentada i la comparació amb el text definitivament aprovat

 

Moció

Text aprovat

El Parlament de Catalunya insta el Govern de la Generalitat a:

 

2. Actualitzar la definició del quadre de malalties professionals, principalment en riscos psicosocials, d’acord amb l’evidència científica disponible, per incorporar patologies relacionades amb la salut mental i cardiovascular, i introduir la perspectiva de gènere incorporant patologies pròpies d’ocupacions feminitzades.

 

 

5. Crear un pla de formació avançat en prevenció de riscos laborals per a alliberats sindicals, habilitant-los a realitzar tasques d’investigació i denúncia assimilables als Inspectors Laborals similar al model suís, promovent activament la inclusió d’aquesta figura als convenis laborals.

 

6. Promoure la figura dels representants sindicals sectorials per a petites empreses, model similar a l’asturià, amb tasques de prevenció de riscos laborals i vies de denúncia directes a inspecció de treball.

 

 

15. Augmentar la dotació i formació del servei d’inspecció de treball dedicat a aquest àmbit, incrementant recursos humans i tècnics per assolir la ràtio d’un inspector per cada 10.000 persones de població activa que recomana la UE.

 

 

 

16. Reforçar la capacitat de l’actuació inspectora per a adaptar el seu contingut a la complexitat associada a les noves formes de treball i l’ús de les tecnologies, com són la intel·ligència artificial o la gestió algorítmica en processos de selecció i gestió del capital humà, així com els abusos que poguessin originar-se en l’acompliment i rendiment dels treballadors i els biaixos de gènere presents en ells.

 

El Parlament de Catalunya insta al Govern de la Generalitat a instar al Gobierno de l’estat espanyol a:

 

21. Modificar el Text Refós de la Llei General de la Seguretat Social (Reial decret legislatiu 8/2015) i la Llei 35/2014, amb l’objectiu de reinternalitzar les competències que gestionen i establir un nou model de gestió pública directa.

 

22. Retornar les competències respecte les baixes a l’Atenció Primària i transferir els recursos humans i materials de les mútues col·laboradores a aquesta i a la Inspecció́ de Treball de la Seguretat Social.

 

23. Cedir les competències legislatives plenes en matèria de treball a Catalunya.

 

 

24. Revisar el sistema d’incentius «bonus-malus» «bonus-bonus» en la prevenció de riscos laborals, a través de la introducció de primes de cotització variables en funció de l’índex de sinistralitat de les empreses participants.

 

25. Augmentar de forma notable les sancions per infraccions greus o molt greus.

 

26. Adaptar la normativa laboral al canvi climàtic i les situacions d’alerta climàtica.

 

27. Establir mesures específiques relatives a la protecció de la seguretat i salut dels treballadors autònoms, en particular, per als quals presten serveis en sectors d’alt risc.

El Parlament de Catalunya insta el Govern de la Generalitat a:

 

2 Instar al govern de l’Estat a actualitzar la definició del quadre de malalties professionals, principalment en riscos psicosocials, d’acord amb l’evidència científica disponible, per incorporar patologies relacionades amb la salut mental i cardiovascular, i introduir la perspectiva de gènere incorporant patologies pròpies d’ocupacions feminitzades”  (APROVADA)

 

 

(REBUTJADA)

 

 

 

Promoure la figura dels delegats i delegades territorials en tasques de prevenció de riscos laborals, especialment a petites empreses que no compten amb delegats/des de prevenció (APROVADA)

 


Treballar per augmentar progressivament els recursos humans i tècnics del servei d’inspecció de treball dedicat a aquest àmbit, incrementant recursos humans i tècnics per assolir progressivament la ràtio d’un inspector per cada 10.000 persones de població activa que recomana la UE. (APROVADA)

 

 

Reforçar la capacitat de l’actuació inspectora per a adaptar el seu contingut a la complexitat associada a les noves formes de treball i l’ús de les tecnologies, com són la intel·ligència artificial o la gestió algorítmica en processos de selecció i gestió del capital humà, així com els abusos que poguessin originar-se en l’acompliment i rendiment dels treballadors i els biaixos de gènere presents en ells.  (APROVADA)

 

 

 

 

 

(REBUTJADA)

 

 

 

(REBUTJADA)

 

 

Cedir les competències legislatives plenes en matèria de treball a Catalunya.

(APROVADA) 67 vots a favor (Junts, ERC, Comuns, CUP-DT i AC), 24 en contra (PPC i VOX) i 42 abstencions (PSC-Units)

 

(APROVADA)




(APROVADA)

 

 

(APROVADA)

 

 

(APROVADA)

 

Bona lectura.

 

No hay comentarios: