jueves, 10 de julio de 2025

Sobre la política laboral i de protecció social en i de Catalunya. Resolucions del Parlament, d'octubre de 2011 a maig de 2025 (recopilació) (I)

Introducció:

Des de la posada en marxa del bloc he dedicat especial atenció a les competències autonòmiques en matèria laboral i de protecció social, senyaladament en l'àmbit de l'ocupació, i he prestat molta atenció als debats i textos aprovats pel Parlament de Catalunya.

Com el debat sobre la política autonòmica de relacions laborals continua viu, m'ha semblat oportú recopilar les entrades publicades durant el període 2011-2025. Com comprovaran els lectors i lectores, hi ha molta similitud entre diverses d'elles, lògica conseqüència de les majories parlamentàries existents durant gran part d'aquesta etapa històrica.

És un material de treball, així ho crec, perquè els qui elaboren actualment les polítiques laborals en general, i d'ocupació i protecció social en particular, disposin d'un marc de referència històric, que pugui combinar-se amb tot el que s’ha fet fins al present i el que pot quedar per fer.

No són objecte de la meva atenció en aquesta ocasió les anàlisis de les normes aprovades durant aquest període, ni tampoc la important jurisprudència del Tribunal Competencial que ha delimitat aquest marc competencial del qual tant s'ha parlat i debatut en el Parlament durant els quinze anys referenciats.

Lògicament, em permeto recordar-ho, hi ha més debats i resolucions aprovades que no van ser objecte de la meva atenció, i no per falta d'interès, sinó per la meva impossibilitat material de parar esment a tots i totes elles.

He mantingut el text original, en l'idioma, català o castellà, de cada entrada.

Bona lectura.

 

1. L'ocupació, la FP i la RMI a la Resolució de política general del Parlament (7 d’octubre de 2011)  

http://www.eduardorojotorrecilla.es/2011/10/locupacio-la-fp-i-la-rmi-la-resolucio.html

Reprodueixo en aquesta entrada les resolucions aprovades pel Parlament de Catalunya el 30 de setembre, amb ocasió del debat de política general, en matèria d’ocupació, formació professional i renda mínima d’inserció.

 

III. Empresa i ocupació

III.1. Reactivació econòmica i polítiques d’ocupació

 

56

El Parlament de Catalunya insta el Govern a presentar-li, en el termini de tres mesos, l’estratègia catalana per al foment de l’ocupació.

57

El Parlament de Catalunya insta el Govern a presentar-li, abans del juliol del 2012, un projecte de llei de reforma del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) que comporti:

a) Una reforma profunda del SOC, que permeti, d’una banda, adaptar-lo tant a la situació actual com a la conjuntura de cada moment i, de l’altra, millorar el grau d’intermediació.

b) Una major participació del sector privat en la intermediació i en la resta de polítiques actives.

c) La modificació de les polítiques actives d’ocupació i l’establiment de sistemes d’avaluació concrets d’aquestes polítiques actives.

d) L’establiment d’un sistema de control i avaluació de les subvencions destinades a polítiques actives.

e) L’establiment d’uns estàndards de qualitat en l’atenció als demandants d’ocupació, amb un itinerari personal d’inserció i un augment de l’atenció a les empreses que necessiten treballadors.

f) La introducció de l’emprenedoria i els plans d’empresa en l’oferta formativa dels desocupats.

58

El Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), que s’ha de convertir en una eina més per a sortir de la crisi, necessita modificacions importants en el seu funcionament i en la seva estructura, que han de servir no sols per a afrontar la situació actual de crisi, sinó també per a bastir els fonaments sòlids d’un sistema d’intermediació que serveixi per a temps futurs i que s’adapti a la conjuntura de cada moment.

En aquest sentit, el Parlament de Catalunya insta el Govern a definir, en el marc de la reforma del SOC:

a) La presència territorial del SOC.

b) L’estructura de personal necessària i els serveis que presta el SOC actualment i en el futur.

c) La relació del SOC amb els particulars i les empreses.

d) Una nova gestió de les subvencions i dels programes de formació.

e) Una major participació del sector privat en la intermediació laboral i en la resta de polítiques actives.

 

El Parlament de Catalunya, amb l’objectiu de crear ocupació i impulsar mesures de reactivació econòmica, insta el Govern a:

c) En matèria de foment de l’ocupació i polítiques actives:

 

Primer. Impulsar un pla de desenvolupament de polítiques actives d’ocupació que permeti una transformació en profunditat de l’actual model de polítiques actives, per a garantir-ne l’adaptació a les característiques dels col•lectius més afectats per la desocupació, a les necessitats dels sectors més afectats per la crisi econòmica, a les dels sectors en perspectives de creixement i a les dels territoris amb més desequilibris socioeconòmics.

 

Segon. Portar a terme un pla de transformació del Servei d’Ocupació de Catalunya amb el propòsit de millorar-ne l’eficàcia i treure més rendiment dels recursos de què disposa.

 

Tercer. Instar el Govern de l’Estat a territorialitzar les polítiques actives i les polítiques passives, a fi que es pugui impulsar un procés d’integració real d’ambdues polítiques i es garanteixi una gestió responsable, eficient i eficaç dels recursos públics.

 

Quart. Desenvolupar un pla de xoc adreçat als desocupats que en els propers mesos perdin la cobertura econòmica com a conseqüència de la finalització de programes de prestació o assistencials.

 

Cinquè. Impulsar un pla d’actuació integral per a preve¬nir i combatre la desocupació dels joves i de les persones majors de quaranta-cinc anys.

 

Sisè. Impulsar accions per a reduir l’impacte de l’estacionalitat pròpia de determinats sectors de l’economia catalana sobre les persones que hi treballen i garantir així el desenvolupament de llur carrera professional i llur ocupabilitat d’una manera estable.

 

Setè. Impulsar mesures per a millorar l’ocupabilitat de les persones amb nivells de formació i qualificació baixos, que eviti llur cronificació en la situació de desocu¬pació o llur inserció en el mercat de treball submergit.

Vuitè. Activar els mecanismes d’interlocució que permetin que des de la negociació col•lectiva a Catalunya es fomenti la creació d’ocupació i la millora de la productivitat.

 

.... e) Elaborar un pla de suport integral al treball autònom amb la col•laboració dels agents del sector.

 

El Parlament de Catalunya insta el Govern a:

a) Complir de manera immediata els acords inclosos en les Conclusions de la cimera per a la reactivació econòmica, celebrada al març del 2011, i reeditar urgentment el full de ruta de l’Acord estratègic 2008-2011.

b) Aplicar ara i en el futur el protocol d’actuacions en matèria de reestructuració empresarial a què fa referència la mesura 88 de l’Acord estratègic 2008-2011, per a tractar de manera individualitzada cadascun dels casos de reestructuració empresarial derivats de la situació de crisi econòmica actual.

c) Informar sobre l’evolució del sector de la motocicleta en aplicació del pla de xoc a què fa referència la Resolució 152/IX del Parlament de Catalunya.

d) Consensuar programes de reindustrialització de les comarques més afectades per la reducció de l’activitat productiva, a partir de plans específics tant per als sectors madurs com per als emergents, i també polítiques de clústers.

66

El Parlament de Catalunya insta el Govern a:

a) Posar en marxa línies de microcrèdits que donin suport a l’autoocupació i l’emprenedoria.

b) Reactivar les línies de foment i assistència tècnica a cooperatives i entitats i empreses del tercer sector.

c) Impulsar l’elaboració d’un pla estratègic del cooperativisme i de les societats laborals, amb el suport i la participació del plenari del Consell Superior de la Cooperació.

67

El Parlament de Catalunya insta el Govern a impulsar polítiques de suport als emprenedors, els treballadors autònoms i les petites i mitjanes empreses, amb l’objectiu de reactivar l’activitat econòmica i productiva i generar ocupació.

74

El Parlament de Catalunya insta el Govern a:

a) Impulsar els nous plans d’ocupació en sectors professionals generadors d’ocupació i prioritzar els col•lectius que gaudeixen de bonificacions de la Seguretat Social (joves, majors de cinquanta-dos anys, dones, etc.) per a afavorir la posterior col•locació d’aquests desocupats en l’empresa privada.

b) Crear el programa d’assessorament a petites i mitjanes empreses o a emprenedors vinculats al pla Inicia per part de persones aturades majors de cinquanta anys amb una elevada experiència professional.

c) Establir els itineraris personalitzats d’inserció per als col•lectius més afectats per la crisi que han de portar a terme entitats sense afany de lucre i ens locals, en col•laboració amb el Servei d’Ocupació de Catalunya.

VII.3. Formació professional i ocupacional

161

El Parlament de Catalunya insta el Govern a:

a) Culminar el procés d’integració dels subsistemes de formació professional al llarg de la legislatura abordant la formació professional des d’una perspectiva global com un sistema integrat on conviuen els tres subsistemes que asseguri unes ofertes suficients de formació professional i l’eficàcia i l’eficiència dels recursos públics que s’hi dediquen.

b) Avançar cap a la correspondència de l’oferta formativa i l’oferta laboral reforçant el paper de les empreses en la implementació de la formació.

c) Dotar el Consell Català de Formació Professional dels instruments legals i tècnics per a poder certificar qualificacions professional, experiència i formació.

162

El Parlament de Catalunya insta el Govern a complir l’Acord de Govern del 8 de març de 2011 per a la integració dels diferents sistemes de la formació professional a Catalunya. En aquest sentit, reclama:

a) Avançar en la delegació pels departaments competents en la matèria d’una part de les decisions estratègiques cap a una nova estructura. De manera concreta, s’ha d’establir un procediment comú d’avaluació i acreditació de les competències professionals entre el Departament d’Ensenyament i el d’Empresa i Ocupació.

b) Continuar garantint que tots els estudiants que desitgin cursar estudis de formació professionalitzadora tinguin accés a modalitats que permeten accedir a un grau superior de formació professional.

c) Generalitzar, a partir del curs 2011-2012, l’aprenentatge de l’anglès a totes les titulacions de formació professional.

d) Dissenyar un portal d’educació permanent per a facilitar informació actualitzada al professorat, a l’alumnat i a les famílies, per a l’orientació acadèmica i professional dels joves.

e) Posar en marxa projectes experimentals de foment de l’emprenedoria en els estudis de formació professional.

163

El Parlament de Catalunya insta el Govern a:

a) Definir i posar en marxa un model integrat de formació professional per a donar compliment a l’estratègia Europa 2020, tot impulsant una llei catalana de formació professional.

b) Crear un organisme que unifiqui l’acció del Govern en matèria de formació.

c) Mantenir el valor i l’acceptació empresarial de les titulacions dels ensenyaments professionals.

d) Aconseguir el traspàs definitiu de fons i competències de la formació continuada.

e) Establir un marc normatiu que permeti disposar d’una titulació pròpia en l’àmbit de la formació professional reglada.

f) Garantir la presència de les llengües estrangeres en tots els cicles de la formació professional, adaptades als continguts curriculars específics per a cadascuna de les famílies professionals.

g) Incrementar el nombre de centres integrals de formació professional distribuïts pel territori.

164

1. El Parlament de Catalunya insta el Govern a establir un nou model de formació i orientació professionals, in¬tegrat i de qualitat, articulat amb l’educació general i amb l’ocupació, que ofereixi una formació flexible al llarg de la vida per a tota la població, amb la participació activa de les empreses, per a respondre a llurs necessitats i contri¬buir així a millorar la competitivitat de l’economia catala¬na. Aquest model ha de tenir com a objectius prioritaris:

a) Integrar la formació professional sota un sol òrgan executiu que doni resposta a les necessitats de les perso¬nes i faciliti l’adquisició de competències professionals per mitjà d’itineraris personalitzats dins un únic sistema.

b) Transformar la formació professional en una eina per al creixement econòmic i la creació d’ocupació, que per¬meti a les empreses tenir personal qualificat, que esti¬muli la consolidació d’empreses en sectors estratègics a Catalunya facilitant la mobilitat dels treballadors i que integri el teixit productiu com un dels elements de la seva organització.

2. En aquest sentit, el Govern ha d’impulsar, en els àmbits corresponents:

a) Un nivell de formació més vinculat a les necessitats del mercat de treball.

b) La transició cap a un model de formació professional que combini la formació en el centre educatiu amb el treball a l’empresa.

c) L’establiment d’una nova definició de la vinculació entre estudiants i empreses.

d) La creació de l’expedient formatiu del treballador, en què se certifiqui la formació professional específica, l’ocupacional, la contínua i l’experiència en empreses.

e) La creació i la consolidació de centres d’excel•lència de formació professional, especialment en els sectors emergents i d’alt potencial de creixement.

165

El Parlament de Catalunya insta el Govern a establir un nou model de formació i orientació professionals, innovador, integrat i de qualitat, articulat amb l’educació gene-ral i amb l’ocupació, que ofereixi una formació flexible al llarg de la vida per a tota la població, amb la participació activa de les empreses, per a respondre a llurs necessitats i contribuir així a millorar la competitivitat de l’econo¬mia catalana, amb els objectius prioritaris següents:

– Integrar la formació professional sota un sol ens que doni resposta a les necessitats de les persones i faciliti l’adquisició de competències professionals per mitjà d’itineraris personalitzats dins un únic sistema.

– Transformar la formació professional en una eina per al creixement econòmic i la creació d’ocupació, que permeti a les empreses tenir personal qualificat, que estimuli la consolidació d’empreses en sectors estratègics a Catalunya facilitant la mobilitat dels treballadors i que integri el teixit productiu com un dels elements de la seva organització.

En aquest sentit, el Govern ha d’abordar:

– La transició cap a un nou model de formació professional que combini la formació al centre educatiu amb el treball a l’empresa.

– L’impuls d’una nova definició de la vinculació entre els estudiants i les empreses.

– L’impuls de la consolidació de centres d’excel•lència de formació professional.

– La coordinació dels tres subsistemes de formació professional

166

El Parlament de Catalunya insta el Govern a unificar els cursos de formació professional i repartir-los en competències bàsiques i professionals perquè els treballadors i els desocupats puguin adquirir progressivament una titulació reglada.

167

El Parlament de Catalunya insta el Govern a millorar i potenciar l’agilitació de la tramitació administrativa i la resolució de les convocatòries d’accions formatives perquè el temps de resolució es pugui reduir a la meitat.

168

El Parlament de Catalunya insta el Govern a:

a) Consolidar uns serveis d’orientació entesos dins d’un procés de formació al llarg de tota la vida laboral, integrant l’orientació en el sistema formatiu mateix i creant la figura del tutor orientador dins el marc d’acreditacions de competències.

b) Agilitar el desplegament del model de certificacions per a definir amb transparència la correspondència, fent-lo una realitat tangible per als treballadors que millori llur reconeixement per la via de la certificació i, per tant, llur ocupabilitat.

c) Potenciar els comitès d’avaluació i seguiment, atès que les empreses i l’activitat econòmica i tecnològica sovint evolucionen i canvien molt més ràpidament que l’oferta formativa, motiu pel qual l’actualització i la vigència del catàleg de qualificacions és un punt crític.

d) Potenciar el desenvolupament de formació modular basada en l’adquisició d’unitats de competència, per a afavorir la certificació professional.

e) Incentivar la certificació de l’experiència professional amb incentius de caràcter econòmic i laboral, com ara la incorporació de la formació continuada als convenis col•lectius.

f) Potenciar un model de formació ocupacional i contínua basat en contractes programa i convenis pluriennals, i no pas en convocatòries anuals.

g) Potenciar un model de formació contínua flexible que permeti la mobilitat intersectorial i territorial.

h) Fomentar l’aprenentatge en pràctiques i la formació en el lloc de treball, per a l’adquisició de noves competències.

i) Establir sistemes d’avaluació continuada sobre l’impacte de la formació contínua.

j) Incentivar la contractació d’ocupació per les petites i mitjanes empreses i els autònoms per mitjà de la bonificació de les cotitzacions a la Seguretat Social.

k) Reclamar a l’Estat la territorialització completa dels recursos destinats a formació contínua, i reclamar el repartiment entre les comunitats autònomes dels recursos no executats pel Govern de l’Estat en matèria de formació contínua.

XI. Benestar, família i immigració

XI.8. Renda mínima d’inserció

227

El Parlament de Catalunya constata el patiment i el greuge soferts per desenes de milers de famílies catalanes la subsistència de les quals depèn de la renda mínima d’inserció, a partir de la decisió del Govern de canviar la forma de pagament d’aquesta prestació durant l’estiu.

228

El Parlament de Catalunya insta el Govern a:

a) Donar resposta a les necessitats bàsiques dels ciutadans en risc o bé en situació d’exclusió social, especialment pel que fa als desocupats que s’han quedat sense cap tipus d’ingrés per causa de la crisi econòmica actual.

b) Establir la coordinació permanent necessària entre el Govern, les administracions locals, les entitats socials i el conjunt dels treballadors socials com a garantia d’una gestió eficaç i eficient de la renda mínima d’inserció, i evitar la generació de situacions de caos i alarma social.

c) Establir, amb caràcter d’urgència, les mesures compensatòries dels recursos que han hagut de destinar els ajuntaments i les entitats socials per a donar resposta a les situacions d’emergència social produïdes als munici¬pis com a conseqüència de les greus deficiències posades de manifest en l’aplicació per part de la Generalitat del canvi de forma de cobrament i les campanyes de control de la renda mínima d’inserció.

d) Habilitar immediatament una prestació econòmica i un itinerari personalitzat d’inserció laboral dirigits al conjunt de persones que són expulsades i les que han quedat excloses de l’accés a la renda mínima d’inserció.

e) Resoldre urgentment l’acumulació i la retenció d’expedients de la renda mínima d’inserció tot agilitzant els expedients de les sol•licituds de renda mínima d’inserció que resten aturades i pagant els beneficiaris amb expedients aprovats.

f) Reforçar els serveis socials bàsics i els programes de seguiment i inserció sociolaboral de les entitats socials acreditades.

g) Reformar urgentment la renda mínima d’inserció tal com estableix l’Acord estratègic 2008-2011, que promou aquesta reforma des de la construcció col•lectiva, l’acord i el consens amb el conjunt d’administracions, institucions, entitats i agents socials i econòmics implicats en la lluita contra l’exclusió social a Catalunya.

h) Fer una revisió global de la renda mínima d’inserció per a adaptar-la a la realitat actual i retornar-li el caràcter social de renda d’inserció social, potenciant-ne no només la vessant econòmica sinó també la vessant formativa i de pla d’inserció.

229

El Parlament de Catalunya, en matèria de polítiques actives adreçades persones perceptores de la renda mínima d’inserció, i per tal d’evitar que aquestes situacions es cronifiquin i facilitar la inserció d’aquestes persones en el mercat de treball, insta el Govern a:

a) Continuar millorant l’atenció i el seguiment dels plans individuals de reinserció de la renda mínima d’inserció per mitjà de la segmentació del conjunt dels perfils dels beneficiaris, la qual cosa permetrà una atenció i un seguiment més personalitzats per a atendre millor les necessitats de cadascuna de les persones. Per a això, el Departament de Benestar Social i Família ha de fer el seguiment dels perfils més socials i el Departament d’Empresa i Ocupació dels perfils més laborals.

b) Efectuar les negociacions necessàries amb el Govern de l’Estat perquè es traspassin a Catalunya la gestió i els recursos que actualment es destinen a la prestació per atur extraordinària.

c) Continuar aplicant un conjunt de mesures per a millorar llur ocupabilitat i, per tant, llur inserció en el mercat de treball, entre d’altres:

Primer. Incrementar i adaptar els itineraris d’inserció laboral al nou mercat de treball.

Segon. Fer una reserva de plans d’ocupació amb les especificitats que requereixi l’atenció dels col•lectius amb vulnerabilitat.

Tercer. Dissenyar un pla estratègic per a les empreses d’inserció com a via d’ocupació per a les persones que necessitin mercats tutelats previs a la incorporació a l’empresa ordinària.

Quart. Potenciar mesures de discriminació positiva per a les empreses que contractin aquest col•lectiu.

Cinquè. Activar un programa per a facilitar als municipis mesures de col•laboració cívica que reverteixin en benefici de la comunitat i que, alhora, millorin les competències formatives que contribueixin a augmentar el grau d’ocupabilitat i la inserció laboral posterior dels destinataris.

 

2. Moció 8/X del Parlament de Catalunya, sobre les polítiques d’ocupació. 15 d’abril de 2013

http://www.eduardorojotorrecilla.es/2013/04/mocio-8x-del-parlament-de-catalunya.html

El Parlament de Catalunya va aprovar en la seva darrera sessió plenària, l'11 d'abril, una important Moció sobre polítiques d’ocupació, a partir d’una iniciativa del grup socialista. Pel seu interès reprodueixo a continuació el text aprovat, publicat avui en el BOPC, i ara cal desitjar que es posi en pràctica de la manera més àgil i ràpida possible, perquè les persones en situació d’atur necessiten actuacions ràpides, tant en l’àmbit de las polítiques de formació i contractació com en els de protecció social.

 

“El Ple del Parlament, en la sessió tinguda l’11 d’abril de 2013, d’acord amb l’article 139 del Reglament, ha debatut la Moció subsegüent a la interpel·lació al Govern sobre la situació de les persones desocupades i el tancament d’empreses (tram. 302-00014/10), presentada per la diputada Montserrat Capdevila Tatché, del Grup Parlamentari Socialista, i les esmenes presenta¬des pel Grup Parlamentari d’Iniciativa per Catalunya Verds - Esquerra Unida i Alternativa (reg. 10619), pel Grup Parlamentari de Ciutadans (reg. 10623), pel Grup Parlamentari de Convergència i Unió (reg. 10624), pel Grup Parlamentari d’Esquerra Republicana de Cata¬lunya (reg. 10630 i 10710) i pel Grup Parlamentari del Partit Popular de Catalunya (reg. 10690). Finalment, d’acord amb el que estableix l’article 139 del Reglament, ha aprovat la següent Moció

 

1. Serveis públics d’ocupació

 

El Parlament de Catalunya insta el Govern a:

a) Negociar amb el Govern de l’Estat perquè revisi les dotacions econòmiques destinades a polítiques actives d’ocupació, de manera que es mantinguin els mateixos criteris de proporcionalitat que tenia la dotació pressupostària l’any 2011.

 

b) Negociar amb el Govern de l’Estat perquè acordi l’ampliació pressupostària del programa Prepara per tal de dotar-lo d’estabilitat, amb la finalitat de garantir la transició a l’ocupació, aconseguir una major coordinació entre les polítiques actives d’ocupació i les ajudes econòmiques d’acompanyament i evitar l’exclusió social, i demanar-li el traspàs d’aquest programa a la Generalitat.

 

c) Garantir que el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) pugui continuar donant suport de qualitat a tots els desocupats en la tasca de cerca de feina i, amb aquest objectiu, prendre mesures relatives a la formació interna del personal del SOC per millorar l’atenció directa als desocupats i, atesa la infradotació actual de la plantilla d’aquest servei com a conseqüència de l’elevat increment del nombre de persones en situació d’atur, crear de manera immediata un mínim de cinquanta llocs nous en la plantilla del SOC per a orientadors i promotors laborals i, tan bon punt s’hagi reunit la Conferència Sectorial d’Ocupació i d’Afers Laborals de l’Estat i hagi consignat els fons de polítiques actives d’ocupació per al 2013, oferir un mínim de cent deu places més per a orientadors i promotors laborals.

 

d) Impulsar convenis de col·laboració entre el SOC i els ajuntaments per al desenvolupament d’accions d’orientació laboral i establir una metodologia coordinada per mitjà de protocols d’informació compartits.

 

2. Ocupació i desenvolupament local

 

El Parlament de Catalunya insta el Govern a:

a) Convocar plans d’ocupació local per a la contractació, per part dels ajuntaments, de persones en situació d’atur, amb un percentatge reservat a la contractació de joves desocupats de llarga durada, persones de més de cinquanta anys i persones en risc d’exclusió social, i exigir al Govern de l’Estat el finançament corresponent per poder portar a terme aquests plans.

 

b) Impulsar a totes les comarques, d’acord amb els ens locals i amb els agents socials, i per mitjà del Consell de Direcció del SOC, un pla d’actuacions per a l’ocupació i el desenvolupament local, amb una atenció especial a les comarques amb índexs de desocupació més elevats o amb un volum més elevat de desocupats.

 

3. Ocupació solidària

 

El Parlament de Catalunya insta el Govern a posar en marxa urgentment, d’acord amb les diputacions i els ajuntaments catalans, programes per a la contractació de desocupats amb necessitat urgent de treballar, com en el cas de les famílies amb tots els membres a l’atur o en les comarques amb índexs de desocupació més elevats o amb un volum més elevat de desocupats, i exigir el finançament corresponent al Govern de l’Estat.

 

4. Igualtat real en l’ocupació

 

El Parlament de Catalunya insta el Govern a intensificar, en el marc del Consell Català de Relacions Laborals, la incorporació a la negociació col·lectiva de criteris orientats a fomentar l’equiparació de les oportunitats de promoció laboral entre homes i dones i a evitar que dones i homes puguin rebre retribucions diferents per la mateixa feina.

 

5. Ocupació, legalitat, igualtat, dignitat

 

El Parlament de Catalunya insta el Govern a presentar al Consell Català de Relacions Laborals un programa d’objectius de la Inspecció de Treball adreçat a garantir les relacions laborals contractuals que inclogui campanyes d’inspecció orientades a:

 

a) Garantir la igualtat salarial entre homes i dones

 

b) Vigilar el sector de la construcció, especialment en les grans obres públiques i d’infraestructures.

 

c) Vigilar l’aplicació de la normativa sobre limitació de jornada.

 

d) Lluitar contra l’economia submergida.

 

6. Ocupació per a treballadors amb dificultats especials d’inserció

 

El Parlament de Catalunya insta el Govern a mantenir i potenciar en els processos de contractació pública que duguin a terme tant els diferents departaments de la Generalitat com les empreses i els organismes públics que en depenen clàusules socials condicionants del contracte per a promoure l’ocupació de persones amb dificultats especials d’inserció, combatre l’atur i promoure la igualtat entre homes i dones en el mercat laboral.

 

7. Reforma del SOC i regulació específica per als treballadors de més edat

 

El Parlament de Catalunya insta el Govern a:

 

a) Elaborar un projecte de llei d’ocupació i incloure-hi la reforma del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), amb l’objectiu de garantir un servei públic i de qualitat i regular la cooperació i la col·laboració amb el SOC de les administracions locals i dels agents econòmics i socials, per garantir el màxim nivell d’eficàcia i eficiència del sistema.

 

b) Incloure en el projecte de llei d’ocupació l’objectiu de la millora d’oportunitats laborals dels treballadors de més edat.

 

8. Pla d’ocupació juvenil

 

El Parlament de Catalunya insta el Govern a adoptar un pla de xoc contra l’atur juvenil, que parteixi, si és el cas, de les resolucions adoptades en el debat específic del Ple del Parlament sobre la situació dels joves.

 

9. Expedients de regulació d’ocupació, tancament d’empreses i processos de deslocalització

 

El Parlament de Catalunya: a) Expressa el seu suport als treballadors afectats per expedients de regulació d’ocupació, tant en el present com en el futur, com en el cas d’Ercros, Arbora-Au¬sonia, Gallostra, Power Control, Cacaolat, Noge, Tra¬dema, Agència Catalana de Notícies o Alstom Wind.

 

b) Expressa el seu suport als treballadors de Gráficas de Prensa Diaria i insta el Govern a fer les gestions neces¬sàries per a afavorir la continuïtat de l’activitat d’aques¬ta empresa i salvar el màxim de llocs de treball.

 

c) Insta el Govern a continuar treballant coordinadament entre la Direcció General d’Indústria i la Di¬recció General de Recursos Laborals en processos de reestructuració d’empreses per fer un seguiment individualitzat del màxim nombre d’empreses en difi-cultats o que hagin presentat un ERO, treballar amb agilitat en l’elaboració d’alternatives que en facilitin la viabilitat i evitin la desaparició del negoci, com la cerca de nous socis o la reconversió del negoci en un altre, i fomentar la reempresa i les cooperatives.

 

d) Expressa la seva solidaritat amb tots els treballadors i tots els autònoms que han hagut de cessar l’activitat laboral.

 

e) Insta el Govern a emprar tots els recursos de medi¬ació per a evitar la deslocalització i la pèrdua de teixit industrial a Catalunya.

 

3. Moció aprovada pel Parlament de Catalunya sobre la creació d’ocupació i la lluita contra l’atur. 13 de maig de 2013

http://www.eduardorojotorrecilla.es/2013/05/mocio-aprovada-pel-parlament-de.html

El Ple del Parlament, en la sessió tinguda el 9 de maig va debatre la Moció subsegüent a la interpel·lació al Govern sobre la creació d’ocupació i la lluita contra l’atur, presentada per Iniciativa per Catalunya Verds - Esquerra Unida i Alternativa, i les esme¬nes dels altres grups parlamentaris. Pel seu interès, reprodueixo el text final dela moció aprovada, publicada avui dilluns, 13, en el Butlletí Oficial del Parlament.

 

“El Parlament de Catalunya insta el Govern a:

a) Exercir al màxim nivell la mediació i la intervenció com a autoritat laboral de Catalunya per a minimitzar els efectes sobre l’atur dels expedients de regulació d’ocupació, amb les actuacions següents, entre altres:

1r. Continuar facilitant als representants de l’empresa i els treballadors, en els expedients de regulació d’ocupació (ERO), tota la informació disponible que sigui pertinent amb temps suficient, assistència tècnica per a cercar solucions i una oferta de mediació que faciliti l’assoliment d’un acord.

2n. Assegurar, en el cas de comunicació d’un ERO, una intervenció activa de la Inspecció de Treball per a evitar que es produeixin abusos o imposicions i garantir als treballadors afectats la possibilitat d’exercir el dret d’informació i consulta sobre la situació de l’empresa.

3r. Analitzar, des del Consell de Relacions Laborals, de manera conjunta entre el Govern i els agents socials, els efectes que ha produït la reforma laboral sobre l’ocupació, la creació d’empreses i la incentivació del mercat de treball i presentar en el Consell un informe que valori tots els elements que no contribueixen a la generació d’ocupació.

4t. Fer un seguiment de la reforma laboral i instar el Govern de l’Estat a fer les modificacions necessàries, en funció de les conclusions obtingudes i amb el màxim consens polític possible, dels aspectes del reial decret llei que la regula que no contribueixen a generar ocupació.

5è. Analitzar la situació d’emergència social; impulsar i accelerar les actuacions polítiques ja iniciades, com ara els treballs del Pacte nacional per a la inclusió social i l’erradicació de la pobresa, i presentar al Parlament una proposta de reforma de la renda mínima d’inserció per a millorar la cobertura de les persones que han quedat sense feina i sense cobertura social de cap mena, dins l’àmbit d’actuació de la llei, i estudiar la possibilitat d’aplicar altres mesures per a afrontar l’exclusió social de moltes persones en atur.

b) Garantir unes polítiques actives d’ocupació que permetin millorar l’ocupabilitat de les persones en situació d’atur, amb les mesures següents:

1r. Negociar amb el Govern de l’Estat i instar-lo a revisar a l’alça les dotacions econòmiques destinades a polítiques actives d’ocupació, mantenint els criteris de proporcionalitat de la dotació pressupostària que tenien l’any 2011 i el paper dels municipis en l’aplicació d’aquestes polítiques.

2n. Aportar els recursos necessaris per a millorar la ràtio de treballadors de les oficines de treball de la Generalitat (OTG) per persones aturades perquè aquestes puguin rebre una assistència personalitzada, una tutorització i un seguiment individualitzat en la tasca de preparar-se adequadament per a trobar feina.

3r. Articular un nou model de xarxa pública d’ocupació de Catalunya que defineixi una xarxa pública coordinada de serveis d’orientació laboral i d’intermediació social amb la Generalitat i l’Administració local, amb un increment de recursos econòmics, segons les disponibilitats pressupostàries, que permeti a aquesta xarxa desenvolupar les polítiques actives d’ocupació.

4t. Elaborar en tres mesos un pla director dels serveis d’ocupació públics a Catalunya consensuat amb sindicats, patronals i entitats municipalistes, amb l’objectiu d’assolir un servei d’ocupació eficaç i eficient, proporcionat a les necessitats del país, que aprofundeixi en les necessitats del mercat de treball i que es fixi com a repte l’assoliment dels estàndards de qualitat dels millors serveis europeus.

5è. Garantir, en la nova regulació del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), que aquest serà l’organisme competent per a ordenar, gestionar i integrar les polítiques ocupacionals de Catalunya, i que tindrà com a principis rectors, entre altres, la igualtat d’oportunitats en l’accés a l’ocupació; la universalitat, gratuïtat i personalització de totes les actuacions; la cohesió social vers els col·lectius amb majors dificultats, i la cohesió territorial.

c) Continuar potenciant, per mitjà del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i amb el consens dels agents socials i les associacions de l’Administració local que en componen el consell de direcció, el pla de desenvolupament de polítiques actives que estableix les actuacions territorialitzades, tenint en compte els territoris que mereixen una dedicació especial pel que fa a l’ocupació i el desenvolupament local, incentivant projectes estratègics de futur com ara els d’emprenedoria en economia verda, els de recerca i innovació, els de les tecnologies de la informació i la comunicació, i els de serveis a les persones i a la comunitat.

d) Desenvolupar propostes actives de política indus¬trial seguint el programa europeu Research and Innovation Smart Specialisation Strategy (RIS3), que estableix la metodologia per a potenciar l’activitat eco¬nòmica sobre la base del teixit productiu del territo¬ri, potenciant els projectes lligats a la mobilitat sostenible, la producció d’energies netes i la rehabilitació energètica d’edificis.

e) Donar suport actiu al Pacte per la indústria i impulsar que les propostes i els acords de consens que s’hagin debatut siguin recollits a l’Acord estratègic per a la reactivació econòmica, la creació de llocs de treball i la conservació de l’estat del benestar”.

 

4. Sobre el marc català de relacions laborals i de protecció social. La Resolució aprovada pel Parlament de Catalunya el 27 de setembre. 27 d’octubre  de 2017.

http://www.eduardorojotorrecilla.es/2013/10/sobre-el-marc-catala-de-relacions.html

 

Introducció.

Desprès del debat sobre l’orientació política general del govern de la Generalitat, que tingué llocs els dies 25,26 y 27 de setembre, el Ple del Parlament aprovà la Resolució 323/X “sobre la orientació política general del Govern”. La dita Resolució conté diverses referències a las polítiques laborals i de protecció social, per la qual cosa m’ha semblant interessant fer-ne una síntesi del seu contingut, es adir del què he considerat més rellevant. Per aquest motiu, i torno a repetir que des de la meva òptica personal, reprodueixo en aquesta entrada del blog, el que els grups que van donar el seu suport a la Resolució consideren que hauria de ser el tantes vegades esmentat i molt poques vegades concretat “marc català de relacions laborals”, incloent-hi també les referències a la protecció social. El debat jurídic i polític sobre aquest marc el deixem per una altra ocasió.

 

“III. Estructures d’Estat.

3. El Parlament de Catalunya insta el Govern a elaborar un pla i dissenyar l’Administració i la Tresoreria de la Seguretat Social catalana per a garantir la percepció futura i el manteniment del poder adquisitiu de les pensions i les prestacions per desocupació i, amb aquesta finalitat, encarregar els projectes tècnics i operatius corresponents per a implantar jurídicament i administrativament aquests òrgans d’administració i tresoreria.

5. El Parlament de Catalunya insta el Govern a accelerar la tramitació de la Llei marc de protecció social de Catalunya, com a element que configuri els nivells de protecció garantits per a la ciutadania de Catalunya.

8. El Parlament insta el Govern i els agents socials a construir un marc de relacions laborals, enfortint l’exercici de competències en matèria de treball del Consell de Relacions Laborals, el Tribunal Laboral de Catalunya i l’Autoritat Laboral de Catalunya, amb l’objectiu de bastir un model propi de negociació col·lectiva i de relacions laborals basat en els principis de la participació, el diàleg social i la transparència.

VI. Nou model productiu i economia social i solidària.

1. El Parlament de Catalunya insta el Govern a:

 h) Promulgar una nova llei de cooperatives, amb el consens de tots els agents implicats, que reconegui la diversitat de models de cooperatives, enforteixi el sector i faciliti la gestió i la creació de noves cooperatives.

i) Presentar un projecte llei d’economia social i solidària.

VII. Foment de l’ocupació

1. El Parlament de Catalunya insta el Govern a presentar el projecte de llei d’ocupació abans de la fi del 2013 i a iniciar la reforma del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) amb vista a:

a) Assolir l’eficiència del SOC, mantenir-ne el caràcter públic i autònom i establir-lo com el centre de governança del sistema d’ocupació de Catalunya, amb el paper d’organisme coordinador, avaluador i inspector en tots els àmbits de les polítiques que s’impulsin a Catalunya per a la millora de l’ocupació i el desenvolupament local, i establir la cooperació i la col·laboració del SOC amb les administracions locals i els agents econòmics i socials, per a garantir-ne la màxima eficàcia i eficiència, incloent-hi l’objectiu de la millora d’oportunitats laborals dels treballadors de més edat.

 

b) Orientar les persones d’una manera individualitzada i definir estratègies de desenvolupament territorial orientades a resultats, aprofitant al màxim les potencialitats dels territoris de Catalunya i potenciant la cooperació entre els diversos nivells de l’Administració pública, amb els recursos suficients per a fer-ho amb criteris de qualitat.

 

c) Definir i desplegar progressivament una cartera de serveis del sistema d’ocupació de Catalunya, com a instrument per a oferir els serveis a la ciutadania per a la millora de l’ocupabilitat en tots els àmbits de les polítiques d’ocupació: orientació professional, formació i requalificació, oportunitats d’ocupació i foment de la contractació, oportunitats d’ocupació i formació, foment de la igualtat d’oportunitats en l’ocupació, oportunitats per a col·lectius amb especials dificultats, autoocupació i foment de l’emprenedoria, promoció del desenvolupament i l’activitat econòmica territorial, foment de la mobilitat geogràfica, atenció a les necessitats de les empreses i intermediació laboral.

 

d) Establir un sistema d’informació comú per a una gestió integrada de tots els serveis de la cartera de serveis i un funcionament coordinat i eficient, de manera que els diversos serveis públics d’ocupació comparteixin metodologies i instruments de treball, i consensuar amb els agents socials, els ens locals i la resta d’entitats del sistema d’ocupació de Catalunya la definició del nou model de relació contractual.

 

e) Establir contractes programa amb els ens públics i privats, preferentment sense ànim de lucre, que treballen per l’ocupació en territoris i sectors específics per garantir la prestació dels serveis de la cartera de serveis, la preservació de l’actual xarxa territorial del sistema d’ocupació de Catalunya, el paper de lideratge i coordinació del SOC com a centre de governança del sistema, la participació dels ens locals i l’eficiència en el funcionament del sistema.

 

2. El Parlament de Catalunya insta el Govern a:

 

a) Desplegar l’article 24.3 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya per definir un nou sistema que permeti que totes les persones que no puguin tenir accés a l’ocupació, per motius socials o personals, tinguin accés a una renda mínima –sia la renda mínima d’inserció, sia un pla d’ocupació o altres ajuts o prestacions– que permeti una subsistència digna, a fi d’evitar situacions de pobresa i d’exclusió social.

 

b) Presentar-li en el termini d’un any un estudi sobre el conjunt de prestacions i rendes públiques, per avaluar-ne els avantatges i, si escau, reordenar el sistema de prestacions, per guanyar la màxima eficiència en els serveis socials públics i per definir els canvis de gestió que caldria adoptar en cas d’una eventual assumpció de les competències en polítiques passives.

 

c) Exigir al Govern de l’Estat que les polítiques passives d’ocupació, com la prestació per desocupació o els subsidis, cobreixin totes les persones que es trobin desocupades sense cap mena d’ingrés fins que no trobin una ocupació.

 

d) Iniciar la reforma del programa de la renda mínima d’inserció, consensuada amb els agents socials, econòmics i del tercer sector, orientada a prioritzar la reinserció laboral en tots els programes que acompanyin el cobrament d’una renda pública, tot fent que sigui un programa d’inserció social i laboral per a les persones en risc o en situació d’exclusió social en què les mesures complementàries socials, educatives i ocupacionals esdevinguin l’eix central del programa, i fer així mateix que inclogui una renda econòmica que complementi aquestes actuacions perquè les persones tinguin una subsistència digna mentre no s’obté el resultat desitjat d’integració social i laboral. Totes aquestes accions s’han de dur a terme amb el compromís de tots els àmbits implicats –benestar social, sanitat, habitatge, ensenyament i ocupació–, i en tot cas el projecte de llei de la renda mínima d’inserció ha de recollir l’objectiu de garantir-ne la universalitat a totes les persones que hi tinguin dret tan bon punt els pressupostos de la Generalitat ho permetin.

 

e) Desenvolupar una experiència pilot, conjuntament amb el món local, per a contractar persones que tinguin càrregues familiars i siguin perceptores de la renda mínima d’inserció, en forma de pla d’ocupació amb formació complementària durant sis mesos.

 

f) Crear, conjuntament amb les diputacions i els ajuntaments, una comissió per a negociar i establir en el termini de sis mesos un programa perquè els afectats i reconeguts per la nova renda mínima d’inserció gaudeixin d’exempció en els subministraments bàsics –aigua, gas i electricitat–, amb uns màxims i mínims per domicili.

 

3. El Parlament de Catalunya insta el Govern a:

a) Mantenir els ajuts als centres especials de treball i reclamar al Govern de l’Estat que compleixi el deure de transferir els fons econòmics compromesos a aquest fi.

b) Mantenir el suport a la inserció laboral de les persones amb discapacitat al nivell del 2012 (4,5 milions) pel que fa al programa TAS, de treball amb suport, al programa POIN, d’intermediació i formació prelaboral, i a la recerca d’empreses i la preparació de persones, posar en marxa en el termini d’un mes els ajuts als programes de suport a la inserció laboral de les persones amb discapacitat, i estudiar així mateix els mecanismes que permetin destinar a les polítiques d’ocupació, especialment a les destinades a la inserció laboral de persones amb discapacitat i altres col·lectius desfavorits, fons recaptats de resultes de sancions imposades per la Inspecció de Treball.

4. El Parlament de Catalunya constata que la desocupació és el principal problema del país, raó per la qual el Govern ha de destinar recursos a la promoció de polítiques actives d’ocupació i suport als desocupats. Atès que la part més important d’aquests recursos prové del fons finalistes de l’Estat, que l’any 2012 la partida d’aquests fons no va ser transferida a la Generalitat fins al mes de desembre i que aquest any els fons encara no han estat transferits, fet que ha obligat el Govern a publicar convocatòries per a la promoció de polítiques actives d’ocupació amb restriccions pressupostàries pendents dels fons disponibles, el Parlament de Catalunya expressa la necessitat que el Govern de l’Estat transfereixi d’una manera immediata els fons finalistes per a les polítiques actives d’ocupació.

5. El Parlament de Catalunya insta el Govern a fer un seguiment específic de les situacions empresarials de risc en l’activitat industrial que poden implicar un impacte negatiu en l’ocupació i en el teixit de proveïdors i el conjunt de la cadena de valor de l’economia catalana i afavorir la recerca de solucions que puguin donar més viabilitat a les empreses, i insta també el Govern a dur a terme totes les actuacions que estiguin al seu abast, conjuntament amb l’Administració de justícia, per a agilitar els procediments concursals de les empreses industrials i garantir la preservació del màxim nombre de llocs de treball i el manteniment de l’activitat econòmica ajustada a la situació actual, tot impulsant i afavorint la recerca de mecanismes d’inversió que en garanteixin la continuïtat. Entre altres mesures, el Govern ha d’elaborar un seguit de recomanacions per a la reforma del procediment concursal i presentar- lo als agents econòmics i socials i al Parlament.

6. El Parlament de Catalunya insta el Govern a presentar una reforma de la Llei de cooperatives que incideixi en la protecció i el foment del moviment cooperatiu, competència exclusiva de la Generalitat, tenint presents les característiques de l’entorn cooperatiu i l’oportunitat de crear ocupació estable i de qualitat arrelada al territori, i insta també el Govern a estudiar vies de suport financer específic i d’acompanyament de l’emprenedoria cooperativa i social i a impulsar el programa Ara Coop, de suport a la creació de cooperatives, dotant-lo dels recursos necessaris per a emprendre accions de difusió del model cooperatiu, suport a la creació de cooperatives i facilitats de finançament, amb la clara voluntat d’augmentar el nombre de cooperatives, com a instrument de creació de treball estable, amb l’objectiu concret d’assolir la creació de mil cooperatives els propers quatre anys.

7. El Parlament de Catalunya insta el Govern a dur a terme dins aquesta legislatura el disseny global del sistema institucional de relacions laborals, per a obtenir la màxima eficiència possible de les diverses instàncies que configuren l’actual marc de relacions laborals, particularment el Consell de Treball Econòmic i Social, el Consell de Relacions Laborals i el Tribunal Laboral de Catalunya, amb la finalitat d’optimitzar l’aprofitament dels recursos humans i materials, i potenciar la participació de les organitzacions empresarials, sindicals i socials en l’àmbit de les relacions laborals.

8. El Parlament de Catalunya insta el Govern a impulsar polítiques d’ocupació centrades en la reducció de la desocupació juvenil, i a implantar amb aquest objectiu mesures de xoc per a afrontar la situació dels joves que no estudien ni treballen i afavorir el retorn de joves talents immigrats.

9. El Parlament de Catalunya insta el Govern a promoure, en el marc del Consell Català de Relacions Laborals, i amb la col·laboració de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, la creació d’un programa de concertació social per a la formació de persones que duguin a terme una activitat de representació dels treballadors o de l’empresa i necessitin formar-se en aquesta matèria, i insta així mateix el Govern a promoure accions per a enfortir el diàleg social a Catalunya, promovent el diàleg permanent amb els diversos interlocutors en el marc dels espais existents i en el marc dels nous espais que puguin sorgir, i per a enfortir el marc català de relacions laborals, com ha estat el cas dels recents acords en matèria d’ultraactivitat i d’inaplicació de convenis.

X. Reforma del sistema de pensions

1. El Parlament de Catalunya rebutja l’avantprojecte de llei de reforma del sistema de pensions presentat pel Govern de l’Estat, que injustificadament pretén rebaixar el poder adquisitiu dels pensionistes actuals i futurs.

2. El Parlament de Catalunya, davant les taxes de desocupació i l’envelliment de la població, manifesta que la vigència de la reforma pactada de la Llei de l’Estat 27/2011, de l’1 d’agost, sobre actualització, adequació i modernització del sistema de Seguretat Social, garanteix la sostenibilitat del sistema i que el Fons de reserva de la Seguretat Social del sistema públic de pensions espanyol pot fer front a situacions socioeconòmiques com la present.

3. El Parlament de Catalunya reafirma que qualsevol adaptació i reforma del sistema de pensions ha de tenir el consens dels interlocutors socials i del conjunt de les forces polítiques en el marc del Pacte de Toledo.

XXV. Formació professional inicial i per a l’ocupabilitat

1. El Parlament de Catalunya, amb relació a la necessitat de millorar la formació professional i adaptar-la a les necessitats educatives i d’ocupabilitat de la societat catalana, insta el Govern a presentar, en el termini del curs 2013-2014, una nova llei que creï un sistema de formació professional orientat a donar més ocupabilitat a l’alumnat i que respongui a les necessitats de l’economia catalana. Aquesta llei ha de recollir les consideracions següents:

Primer. Ha de tendir a la creació de centres específics de formació professional en què es disposi d’un volum mínim d’oferta que permeti guanyar economies d’escala i oferir tots els tipus de formació professional (inicial, contínua i ocupacional).

Segon. Ha d’afavorir que la planificació educativa compleixi els requisits següents:

a) Incrementar l’oferta en les zones en què la demanda ho requereixi.

b) Establir una oferta contextualitzada en el territori que afavoreixi els itineraris professionals.

c) Continuar oferint les unitats formatives incloses en el currículum per a la formació contínua a demanda de les empreses.

Tercer. Ha de potenciar la flexibilitat en l’accés a la formació professional, considerant la matrícula parcial, l’oferta a distància, el reconeixement de l’experiència laboral i el suport formatiu a les empreses.

Quart. Ha de potenciar les adaptacions curriculars i els títols propis per a donar una resposta millor a les necessitats de les empreses i a l’ocupabilitat dels joves.

Cinquè. Ha d’establir de manera ordinària convenis de col·laboració amb les empreses i les organitzacions empresarials de l’entorn per a fer possible una oferta de formació adequada a llurs necessitats.

Sisè. Ha d’incrementar el nombre de contractes o beques de formació per a potenciar la modalitat dual adaptada al context empresarial de Catalunya.

Setè. Ha de fer que els centres prestin serveis d’orientació amb l’objectiu de donar resposta als diversos col·lectius d’usuaris.

Vuitè. Ha d’aplicar immediatament un sistema de bonificacions que cobreixi el 50% del preu públic, com a mínim, per a l’alumnat que tingui concedida una beca.

Novè. Ha d’enfortir la coordinació dels departaments d’Ensenyament i d’Empresa i Ocupació per a promoure la integració funcional de la formació professional.

Desè. Ha d’incrementar l’oferta pública de places de formació professional en tots els nivells (PQPI, CFGM i CFGS) i adequar-les a les necessitats reals.

Onzè. Ha d’incrementar l’oferta pública del curs d’accés del grau mitjà al grau superior (el CAS) per a facilitar la continuïtat d’estudis de l’alumnat de formació professional.

Dotzè. Ha d’implantar plans d’acció tutorial als cicles formatius de grau mitjà per a millorar el rendiment acadèmic i disminuir l’abandonament prematur dels estudis.

Tretzè. Ha de posar en funcionament les equivalències d’unitats de competències i mòduls formatius a l’oferta de formació professional que sigui un referent comú per a obtenir títols de formació professional inicial i certificacions de professionalitat de la formació ocupacional i perquè la formació ocupacional estigui orientada a l’obtenció de certificats de professionalitat.

Catorzè. Ha de donar compliment a la creació d’un programa de difusió a les petites i mitjanes empreses, organitzacions patronals i sindicals, gremis i altres agents econòmics i socials, sobre la formació professional dual, tal com es va aprovar en la Moció 22/X del Parlament de Catalunya, sobre l’atur i les mesures per a fomentar l’ocupació, el 23 de maig de 2013.

Quinzè. Ha de donar compliment a l’exigència al Govern de l’Estat del traspàs dels recursos de formació contínua de la Comissió Nacional Tripartida al Consorci de la Formació Continuada, tal com es va aprovar en la Moció 22/X del Parlament.

Setzè. Ha de donar compliment a la definició i el desplegament d’una unitat de competència relacionada amb el coneixement de llengües estrangeres, tal com es va aprovar en la Moció 22/X del Parlament.

Dissetè. Ha de donar compliment a la creació d’un programa de difusió a les petites i mitjanes empreses per a obtenir formació a demanda d’empresa, amb la seva corresponent bonificació, tal com es va aprovar en la Moció 22/X del Parlament.

2. El Parlament de Catalunya insta el Govern a:

a) Elaborar i actualitzar periòdicament un mapa de necessitats formatives relacionades amb les demandes del mercat de treball. Aquest mapa, que s’ha d’elaborar en coordinació amb el Servei d’Ocupació de Catalunya, els agents socials i les entitats locals, ha de servir de base per a establir una planificació dinàmica de l’oferta formativa més adequada a les necessitats del mercat de treball.

b) Incrementar el nombre de places dels diferents sistemes de formació professional i ocupacional, especialment en sectors emergents, reorientar l’oferta en funció de les necessitats dels sectors productius, i garantir que les taxes no impedeixin l’accés a la formació professional per motius econòmics.

c) Elaborar i aplicar un pla per a integrar els subsistemes de formació professional i apostar per la connexió de la formació i l’empresa per mitjà de la formació professional dual i en alternança.

d) Millorar el sistema de reconeixement de competències adquirides amb l’experiència laboral per mitjà de convocatòries obertes permanents, que permetin en qualsevol moment iniciar el procés de reconeixement.

e) Impulsar mecanismes de col·laboració estable amb els centres de formació professional inicial per a potenciar-hi l’oferta de formació contínua i formació ocupacional, especialment en els centres de titularitat pública, com a millor garantia d’una oferta integrada de formació professional en tot el territori i tots els sectors.


No hay comentarios: