jueves, 18 de enero de 2024

El baròmetre del CIS del mes de gener. Les preocupacions dels espanyols

 

1. El darrer baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques , fet públic el dimecres 17 de gener, segueix sent  un fidel reflex de la preocupació  de la ciutadania per la situació econòmica i política, amb disminució de la preocupació per l’atur. L’enquesta es va dur a terme entre els dies 2 i 5 de gener.  

 

La immigració es considera el vuitè problema      (possibilitat de tres respostes) que existeix actualment a Espanya (9.6, un punt més que en el  baròmetre anterior). Els tres problemes més importants son la crisi i els problemes d’índole econòmica (37.3), l’atur (23.1), i  els problemes polítics en general  (24.3),

Quan es pregunta als enquestats quin és el principal problema  ara a Espanya , la immigració apareix en el lloc número catorze   (1.3). Els tres problemes que més preocupen són els següents: els problemes polítics en general (14.9), la crisi i els problemes d’índole econòmica (14.29, i el govern i partits polítics (10.3).  

 

Si es pregunta quins són els problemes que afecten personalment més els enquestats  (possibilitat de tres respostes)  la immigració apareix en el lloc número setze  (4.1, 0,3 punts més que en el baròmetre anterior) Els tres problemes més rellevants són els problemes d’índole econòmica (37.0), la sanitat (17.6), i els problemes relacionats amb la qualitat de l’ocupació (14.1).

 

Tanmateix, si es pregunta quins és el problema que afecta personalment més els enquestats    la immigració apareix en el lloc número vint-i-unè   (1.1) . Els tres  importants són la crisi i els problemes d’índole econòmica (19.4), la sanitat (7.1), i les preocupacions i situacions personals (6.9)

2. Hi ha més preocupació entre les dones que els homes     quan es pregunta quin es el principal problema a Espanya (12.5 i 10.1). És el grup d’edat de 25 a 34 anys el més preocupat (12.6) amb caràcter general, i és el grup de 35 a 44 anys el qui creu que és el seu problema persona més important (2.2). 

3. Pel nivell d’estudis    , la immigració com a primer problema a Espanya es reconeguda pel 11.2 de les persones amb estudis d’ educació secundària primera etapa, i com a primer problema personal per a les persones sense estudis (2.7).

4. Sobre les dades aportades pel baròmetre de setembre sobre les preocupacions del enquestats segons la seva opció política electoral ,  cal dir que els qui consideren la immigració com el primer problema a Espanya es trobem en el grup dels qui van votar a PACMA (28.3), i són els qui van votar a VOX els qui consideren que es el seu primer problema personal (5.8).

5. Segons la ubicació professional  de les persones enquestades     , cal dir que els qui consideren la immigració com el primer problema a Espanya es trobem en el grup de les ocupacions militars i cossos policials  (19.8)  i és el mateix grup el qui considera que és el seu problema principal (6.2).

 6. Si tenim en consideració les dades sobre identificació subjectiva de classe social  de les ocupacions militars i cossos policials  , cal dir que els qui consideren la immigració com el primer problema a Espanya es troba en el grup de classe “alta i mitja-alta” (10.8), sent el grup “d’altres” el que considera que és el seu primer problema personal (2.5).

7. Segons l’escala d’autoubicacióideològica   (1 esquerra, 10 dreta) ,  els qui consideren la immigració com el primer problema a Espanya es trobem en el grup 10 (18.0), sent les persones del mateix grup els qui consideren que és el primer problema personal (3.4).

No hay comentarios: