viernes, 22 de septiembre de 2023

El baròmetre del CIS del mes de setembre. Les preocupacions dels espanyols

 

1. El darrer baròmetre del Centred’Investigacions Sociològiques  , fet públic el dijous 21 de setembre, segueix sent  un fidel reflex de la preocupació  de la ciutadania per la situació econòmica, el manteniment per la social i el creixement per la política. L’enquesta es va dur a terme entre els dies 1 i 12 de setembre.  

La immigració es considera el setzè problema   (possibilitat de tres respostes) que existeix actualment a Espanya (5,7). Els tres problemes més importants son la crisi i els problemes d’índole econòmica (35,5), l’atur (27,9), i els problemes polítics en general  (26,2). 

Quan es pregunta als enquestats quin és el principal problema  ara a Espanya , la immigració apareix en el lloc número vintè    (1,1). Els tres problemes que més preocupen són els següents: els problemes polítics en general (15,7), la crisi i els problemes d’índole econòmica (14,0), i l’atur (12,1). 

Si es pregunta quins són els problemes que afecten personalment més els enquestats  (possibilitat de tres respostes)   la immigració apareix en el lloc número vint-i-cinquè (2,4)   Els tres més importants son la crisi i els problemes d’índole econòmica (39,8), la sanitat (17,3), i el canvi climàtic (14,9).

Tanmateix, si es pregunta quins és el problema que afecta personalment més els enquestats    la immigració apareix en el lloc número vint-i-sis (0,5) . Els tres  importants són la crisi i els problemes d’índole econòmica (21,7), la sanitat (6,7) i els problemes relacionats amb la  qualitat de l’ocupació (6,4). 

2. Hi ha més preocupació entreels homes que les dones   quan es pregunta quin es el principal problema a Espanya (6,5 i 4,9). És el grup d’edat de 35 a 44 anys el més preocupat (6,3) amb caràcter general, i és el mateix grup el qui creu que és el seu problema persona més important (0,9). 

3. Pel nivell d’estudis  , la immigració com a primer problema a Espanya es reconeguda pel 8,0 de les persones amb educació secundària primera etapa i com a primer problema personal per les persones sense estudis (1,7). 

4. Sobre les dades aportades pel baròmetre de setembre sobre les preocupacions del enquestats segons la seva opció política electoral  ,  cal dir que els qui consideren la immigració com el primer problema a Espanya es trobem en el grup dels qui van votar a VOX (15,9), i són els dels mateix grup els qui consideren que es el seu primer problema personal (1,9). 

5. Segons la ubicació professional de les persones enquestades  , cal dir que els qui consideren la immigració com el primer problema a Espanya es trobem en el grup de les ocupacions militars i cossos policials (13,5) i és el mateix grup el qui considera que és el seu problema principal (7,4).

6. Si tenim en consideració les dades sobre identificació subjectiva de classe social  , cal dir que els qui consideren la immigració com el primer problema a Espanya es troba en el grup ·d’altres” (6,9), sent el grup de “classe baixa-pobre”, el que considera que és el seu primer problema personal (0,6).

7. Segons l’escalad’autoubicació ideològica  (1 esquerra, 10 dreta) ,  els qui consideren la immigració com el primer problema a Espanya es trobem en el grup 9 (14,4), sent els qui formen el grup 10 els qui consideren que és el primer problema personal (1,5).

No hay comentarios: