sábado, 23 de diciembre de 2023

El baròmetre del CIS del mes de desembre. Les preocupacions dels espanyols

 

1. El darrer baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques    , fet públic el dijous 21 de desembre, segueix sent  un fidel reflex de la preocupació  de la ciutadania per la situació política, per l’econòmica i per la social. L’enquesta es va dur a terme entre els dies 1i 7 d’octubre. 

 

La immigració es considera el vuitè problema     (possibilitat de tres respostes) que existeix actualment a Espanya (8.6). Els tres problemes més importants son la crisi i els problemes d’índole econòmica (31.2), l’atur (28.1), i  els problemes polítics en general  (24.2),

 

Quan es pregunta als enquestats quin és el principal problema  ara a Espanya , la immigració apareix en el lloc número quinze (1.3). Els tres problemes que més preocupen són els següents: els problemes polítics en general (14.8), l’atur (10.4), i la crisi i els problemes d’índole econòmica (9. 6).  

 

Si es pregunta quins són els problemes que afecten personalment més els enquestats  (possibilitat de tres respostes)  la immigració apareix en el lloc número quinze (3.8).   Els tres problemes més rellevants són els problemes d’índole econòmica (39.2), la sanitat (17.2), i els problemes polítics (15.5).

 

Tanmateix, si es pregunta quins és el problema que afecta personalment més els enquestats    la immigració apareix en el lloc número trenta (0.6) . Els tres  importants són la crisi i els problemes d’índole econòmica (20.0), els problemes relacionats amb la  qualitat de l’ocupació (7.1), i la sanitat (6.1).

 

2. Hi ha més preocupació entre els homes que les dones   quan es pregunta quin es el principal problema a Espanya (10.2 i 7.1). És el grup d’edat de 45 a 54 anys el més preocupat (9.8) amb caràcter general, i és el grup de 35 a 44 anys el qui creu que és el seu problema persona més important (1.5).

 

3. Pel nivell d’estudis   , la immigració com a primer problema a Espanya es reconeguda pel 11.0 de les persones amb estudis de Formació Professional, i com a primer problema personal per a les persones del grup d’educació secundària segona etapa (1.6).

 

4. Sobre les dades aportades pel baròmetre de setembre sobre les preocupacions del enquestats segons la seva opció política electoral ,  cal dir que els qui consideren la immigració com el primer problema a Espanya es trobem en el grup dels qui van votar a VOX (25.3), i són els qui van votar a “un altre partit” els qui consideren que es el seu primer problema personal (3.6).

 

5. Segons la ubicació professional  de les persones enquestades    , cal dir que els qui consideren la immigració com el primer problema a Espanya es trobem en el grup de les ocupacions militars i cossos policials (28.5) i és el mateix grup el qui considera que és el seu problema principal (7.5).

 

6. Si tenim en consideració les dades sobre identificació subjectiva declasse social   , cal dir que els qui consideren la immigració com el primer problema a Espanya es troba en el grup de classe “mitja-mitja” (9.5), sent el mateix grup el que considera que és el seu primer problema personal (0.8).

 

7. Segons l’escala d’autoubicacióideològica  (1 esquerra, 10 dreta) ,  els qui consideren la immigració com el primer problema a Espanya es trobem en el grup 10 (14.7), sent les persones del mateix grup els qui consideren que és el primer problema personal (3.7).


No hay comentarios: