lunes, 23 de septiembre de 2024

Els propers debats laborals

 

El Diari de Girona   publica avui aquest article que reprodueixo a continuació

 

Poso en ordre algunes de les idees que tinc sobre quines seran aquells que, al meu parer, mereixeran atenció política i jurídica en els propers mesos, en el bé entès que és una reflexió de caràcter subjectiu i que per tant pot divergir del que passi a la pràctica, ja que la vida política i judicial espanyola ens ofereix cada dia noves sorpreses.

De les lleis ja aprovades i projectes de llei que estan tramitant-se al Parlament i que tenen interès, directe i indirecte, sobre les relacions laborals, ens trobem amb la coneguda com a Llei de Paritat, l'afectació de les quals a les relacions de treball va molt més més allà de l'error tècnic en la regulació dels arts. 37.3 b) i 34.8 de la Llei de l’Estatut dels treballadors (permisos i adaptació de jornada).

També, el Projecte de llei de famílies. Pensem, per posar només un exemple significatiu, en com el concepte de família que encunya el projecte pot impactar en la concessió de llicències i permisos de les persones treballadores regulats tant en via legal com convencional,

Del Projecte de Llei Orgànica de mesures en matèria d'eficiència del Servei Públic de Justícia, reparem en les importants modificacions que afecten les regles de la jurisdicció social, tant des de la perspectiva dels canvis de caràcter general que introdueix el Projecte com dels específicament dedicats aquesta jurisdicció.

Sobre la reforma de l'Estatut dels treballadors per suprimir l'extinció automàtica del contracte davant una declaració d'incapacitat permanent, cal ressaltar l'evidència evident de la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, i suposarà un canvi important en el possible manteniment del contracte de les persones que es trobin en aquesta situació física i jurídica.

Cal prestar especial atenció als drets de les persones treballadores, en la seva immensa majoria dones, al servei de la llar familiar en matèria de prevenció de riscos laborals, una assignatura pendent que un Reial decret aprovat recentment intenta, encara que sigui d'aplicació diferida en el temps, corregir.

Si anem als acords assolits al si del diàleg social tripartit, hem de referir-nos òbviament al molt recentment signat sobre la reforma de la pensió de jubilació, que sembla trobar molts obstacles per a la seva acceptació en seu política, cosa que posa una vegada més de manifest la necessitat de conjugar adequadament els interessos polítics dels uns i socials dels altres.

Hi ha diversos assumptes sobre els quals es debat al si del diàleg social tripartit i que probablement puguin ser tramitats com a Projectes de Llei, o aprovats per la via d'extraordinària i urgent necessitat del Reial decret llei, en el futur immediat en algun cas i en els propers mesos en altres.

La reducció de la jornada setmanal de treball i la seva posada en pràctica legal i convencional, i mesures complementàries per facilitar-ne l'aplicació (gradual entrada en vigor, ajuts econòmics a les petites i mitjanes empreses...).

La nova, o renovada regulació del registre de jornada, perquè sigui realment efectiva la regulació continguda a l'art. 34.9 de l’Estatut dels treballadors i que tants problemes pràctics ha suscitat, com es demostra pels conflictes que han arribat a la via judicial.

La nova regulació del dret a la desconnexió digital ja que l'art. 88 de la Llei Orgànica 3/2018 ha tingut desenvolupament en empreses important però no ha arribat, ni de bon tros, a estendre's al conjunt de les empreses.

I no ens podem oblidar de temàtiques d'interès indubtable derivades de resolucions judicials. Per exemple, els conflictes esdevinguts en ocasió de la regulació del teletreball. Continuen arribant als jutjats i tribunals litigis sobre l'aplicació de la Llei 10/2021, sobre les despeses per l'ús de l'equip informàtic necessari per dur a terme l'activitat, la reversibilitat de la decisió del treball a distància, o el control de la activitat en remot, per posar només alguns exemples significatius.

També, els conflictes esdevinguts amb motiu de la vulneració de la normativa sobre protecció de dades. La lectura de decisions recents de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades posa de manifest la importància que aquesta problemàtica està tenint en el si de les relacions de treball i la protecció de les dades personals de les persones treballadores per evitar la vulneració dels seus drets constitucionals. .

O, la conflictivitat existent en la negociació col·lectiva derivada dels problemes d'interpretació d'alguns preceptes del Títol III de l'Estatut dels treballadors i de la Llei Orgànica de Llibertat Sindical, com ara el concepte de subjecte legitimat per negociar, que s'està plantejant amb especial rellevància respecte al subjecte negociador per part empresarial.

Com poden comprovar, no li falta feina al govern, i tampoc al Parlament i als agents socials, i per descomptat a tota la comunitat jurídica laboralista.

 

No hay comentarios: