jueves, 27 de abril de 2023

El baròmetre del CIS del mes d’abril. Les preocupacions dels espanyols

 

1. El darrer baròmetredel Centre d’Investigacions Sociològiques  , fet públic el dijous 20 d’abril  ,  segueix sent  un fidel reflex de la preocupació  de la ciutadania per la situació econòmica, i el manteniment per la social i política. L’enquesta es va dur a terme entre els dies 31 de març i 5 d’abril.

 

La immigració es considera el divuitè problema      (possibilitat de tres respostes) que existeix actualment a Espanya (4,5). Els tres problemes més importants son la crisi i els problemes d’índole econòmica (43,5), l’atur (34,8),  i els problemes polítics en general  (22,0).

 

Quan es pregunta als enquestats quin és el principal problema  ara a Espanya   , la immigració apareix en el llocnúmero setzè (0,8)      . Els tres problemes que més preocupen són els següents: la crisi i els problemes d’índole econòmica (20,6), l’atur (15,7), i els problemes polítics en general (10,9).  

 

Si es pregunta quins són els problemes que afecten personalment més els enquestats   (possibilitat de tres respostes), la immigració apareix en el lloc número vint-i-vuitè (1,8)   Els tres més importants son la crisi i els problemes d’índole econòmica (44,6), la sanitat (24,1), i l’atur (16,1).

 

Tanmateix, si es pregunta quins són els problemes que afecten personalment més els enquestats  la immigració apareix en el lloc número trenta-quatre(0,3). Els tres  importants són la crisi i els problemes d’índole econòmica (25,5), la sanitat (9.4) i l’atur (7,0).

 

2. Hi ha més preocupacióentre els dones que entre els homes     quan es pregunta quin es el principal problema a Espanya (4,3 i 4,6). És el grup d’edat de 35 a 44 anys el més preocupat (4,1) amb caràcter general, i és el grup de 65 a 74 anys el qui creu que és el seu problema persona més important (0,9).

 

3. Pel nivell d’estudis https://datos.cis.es/pdf/Es3403sd_A.pdf  , la immigració com a primer problema a Espanya es reconeguda pel 5,8 de les persones amb educació secundària segona  etapa, i com a primer problema personal per a les persones amb educació secundària de primera etapa (1,2).

 

4. Sobre les dades aportades pel baròmetre de gener sobre les preocupacions del enquestats segons la seva opció política electoral    ,  cal dir que els qui consideren la immigració com el primer problema a Espanya es trobem en el grup dels qui van votar a PRC (46,9), i són els qui van votar en blanc els qui consideren que es el seu primer problema personal (1,4).

 

5. Segons la ubicació professionalde les persones enquestades    , cal dir que els qui consideren la immigració com el primer problema a Espanya es trobem en el grup d’ocupacions militar i cossos policials (9,4) i és el mateix grup el que considera que és el seu problema principal (2,07).

 

6. Si tenim en consideració les dades sobre identificació subjectiva de classe social  , cal dir que els qui consideren la immigració com el primer problema a Espanya es troba en el grup de “classe baixa-pobre” (5,7), sent la “classe media-baixa” la qui considera que és el seu primer problema personal (0,5).

 

7. Segons l’escalad’autoubicació ideològica  (1 esquerra, 10 dreta)     ,    els qui consideren la immigració com el primer problema a Espanya es trobem en el grup 10 (10,8), sent els qui formen el mateix grup els qui consideren que és el primer problema personal (1,3).

No hay comentarios: