martes, 27 de septiembre de 2011

El President de la Generalitat, Artur Mas, demana una nova reforma laboral.

Reprodueixo a continuació el fragment del discurs del President Artur Mas, pronunciat aquesta tarda amb ocasió del debat sobre l'orientació política general del Govern, que ha estat dedicat a la petició d'una nova reforma laboral. És d'especial interès el clar missatge adreçat als dos partits polítics estatals (PP i PSOE) que poden governar Espanya desprès de les eleccions del 20 de novembre. Tinc especial curiositat per conèixer les reaccions dels diferents grups parlamentaris en el debat de demà.

"Comentari a part mereix el tema de la legislació laboral. Tot i que una part substancial de les polítiques laborals no depenen de nosaltres, sinó de l’Estat, voldria afirmar que el Govern de Catalunya considera necessària una reforma aprofundida de la legislació laboral, reforma que ha de començar per la negociació col·lectiva en aquells aspectes que, tot hi haver estat pactats, no s’han volgut tirar endavant per part de l’actual Govern de l’Estat.

La negociació col·lectiva s’ha de flexibilitzar i s’ha de situar, tan com es pugui, a nivell d’empresa. Amb la negociació col·lectiva es pot aconseguir un nivell de flexibilitat interna suficient si es fa una reforma amb cara i ulls, no només de maquillatge.

També hem de modificar la contractació a temps parcial per fer-la més flexible i, per tant, més útil a empreses i treballadors. No pot ser que, per culpa de les malfiances d’uns i d’altres, un instrument que s’ha mostrat útil per crear ocupació, com per exemple és el contracte temporal, l’acabem desaprofitant.

I també hem de fer una revisió a fons de la normativa de treball per aconseguir que les empreses perdin la por a contractar nous treballadors i, en particular, joves.

Hem d’adoptar, ràpidament, mesures en aquests àmbits. Certament, la conjuntura electoral a l’Estat no hi ajuda, però el proper Govern de l’Estat –sigui del color que sigui– haurà d’afrontar amb caràcter d’urgència la reforma del mercat de treball per facilitar la creació d’ocupació. Si ho fa, tindrà tot el suport del Govern de Catalunya".

No hay comentarios: