lunes, 21 de abril de 2025

La representativitat empresarial

 

El Diari de Girona  publica avui l’article que reprodueixo a continuació

 

El BOE publicava el 16 de desembre, la Resolució de 26 de novembre de 2024, de la Secretaria General del Consell Econòmic i Social, per la qual es modificava el seu Reglament d'Organització i Funcionament Intern. Més concretament, es recollia la modificació (“adaptació” segons la terminologia utilitzada al text) de l'art. 4.3, relatiu a la representació de les organitzacions empresarials al CES.

Doncs bé, gairebé sis mesos més tard, la temàtica de la representativitat empresarial novament és notícia al BOE, que va publicar el 10 d'abril l'Ordre TES/343/2025, de 4 d'abril, per la qual es va reconèixer a l'organització empresarial Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC), la legitimació per formar part de la Comissió Consultiva Nacional de Convenis Col·lectius i es va disposar el cessament de les vocalies del grup de representació empresarial.

Pot sorprendre la notícia de la publicació d'aquesta Ordre ministerial, ja que des del febrer del 2024 s'havia reconegut la participació de PIMEC a la Comissió esmentada, però sens dubte els problemes jurídics han fet que s'endarrerís aquest reconeixement exprés i formal al BOE. Val la pena recordar que el 20 de febrer del 2024 PIMEC emetia un comunicat titulat “Les pimes catalanes estaran representades amb veu pròpia en el diàleg social estatal per primera vegada”, acompanyat del subtítol “El Ministeri de Treball i Economia Social notifica a PIMEC el seu dret de formar part de la Comissió Consultiva Nacional de Convenis Col·lectius (CCNC). A l'esmentada nota de premsa s'informava que el MITES havia reconegut a PIMEC el seu dret a participar a la CCNCC “com a organització empresarial més representativa de Catalunya”, que amb això s'obria “la participació de les pimes catalanes als espais estatals de diàleg social”.

En la recent Ordre ministerial es procedeix a regular la renovació de les vocalies que la integren en representació de les organitzacions i empresarials més representatives, ja que és necessari efectuar canvis, quan, com ara passa, és necessari procedir a ells en la composició dels grups de representació, a causa de l'adquisició de la condició de més representativa d'alguna de les organitzacions, i que  i que havent-se rebut la sol·licitud per iniciar aquest procediment per PIMEC, i havent-se donat un termini de deu dies a totes les parts interessades perquè efectuessin les al·legacions oportunes, i després de l'informe favorable emès per la Direcció General de Treball, es reconeix PIMEC com a legitimada per formar part de la CCNCC, d'acord amb la disposició addicional sisena de la Llei de l'Estatut dels Treballadors i el RD 1362/2012. Recordem que la citada DA 6a, que regula la "representació institucional dels empresaris", que disposa que "... podran també estar representades les associacions empresarials de comunitat autònoma que comptin en aquesta amb un mínim del quinze per cent dels empresaris i treballadors. No estaran compreses en aquest supòsit les associacions empresarials que estiguin integrades en federacions o confederacions d'àmbit estatal".

Com a conseqüència del reconeixement esmentat, s'acorda, seguint el que disposa l'art. 3 de l'Ordre TES/904/2024, el cessament de les vocalies actualment ocupades per la CEOE i CEPYME, si bé, i a fi de possibilitar, segons s'exposa en la introducció, “la necessària garantia de la continuïtat del funcionament de la CCNCC”, l'eficàcia del dit cessament “quedarà demorada al moment en què es resolgui la nova composició”.

Què passarà si no hi ha acord entre les organitzacions empresarials per a la distribució de les vocalies? Doncs caldrà acudir a l'art. 4 de la citada Ordre, sent la DGT la que “determinarà el nombre de persones que correspon proposar a cada organització i donarà trasllat a aquestes de la dita distribució, perquè, en el termini de deu dies, comuniquin les persones titulars i suplents propostes per al seu nomenament”. La distribució es farà de tal manera que a cada organització més representativa, ja sigui estatal o de comunitat autònoma, “li correspondrà una vocalia”, i que les restants que els corresponguin, i em refereixo únicament al supòsit de l'entrada de PIMEC, “en el cas de la renovació del grup de representació empresarial, si és degut a l'entrada d'una nova organització, es reduiran en una les vocalies nova organització”, per la qual cosa entenc que serà afectada la CEOE per aquesta modificació.

Sens dubte, i concloc, una bona notícia per a PIMEC, que reforça la condició jurídica d'organització empresarial més representatives, ara en l'àmbit estatal.


No hay comentarios: