domingo, 10 de febrero de 2013

L’estatut ocupacional dels treballadors a partir dels 45 anys. Tesi doctoral de la professora Judit Baseiria Martí, de la Universitat de Girona.




El diari El Punt Avui + publica avui diumenge un interessant reportatge de la periodista Imma Bosch sobre la tesi doctoral de la professora Judit Baseiria, llegida el 16 de gener a la Facultat de Dret de laUdG i que va obtenir la màxima qualificació. Reprodueixo l’article i aprofito una vegada més per a felicitar a la professora Baseiria per l’excel·lent treball dut a terme i que n’estic segur que aviat podrà ser llegir per totes les persones interessades en les polítiques d’ocupació.


“Un estudi alerta que el col·lectiu de desocupats de més de 45 anys és vulnerable i ho té difícil per trobar feina

Els treballadors de més de 45 anys que actualment estan a l'atur són el col·lectiu més vulnerable i el que té més risc d'“exclusió laboral”, una situació que s'ha agreujat aquests últims anys per la crisi econòmica que vivim. Segons la tesi doctoral que ha elaborat la professora de Dret del Treball i Seguretat Social a la Universitat de Girona (UdG), Judit Baseiria, el col·lectiu de desocupats de més de quaranta-cinc anys que ho tenen encara més difícil per reincorporar-se en el mercat de treball són els exempleats de petites empreses, amb pocs estudis, i que al llarg de la seva vida laboral tampoc no han rebut cap tipus de formació. “Tenint en compte que el teixit empresarial gironí està format principalment per pimes, hi ha molts treballadors que actualment es troben en una situació molt vulnerable”, explica el catedràtic de la UdG, Ferran Camas, que juntament amb el catedràtic de la UAB Eduardo Rojo van dirigir la tesi de Baseiria que portava el títol L'abast de les mesures d'ocupació, jubilació i discriminació per raó d'edat.

En la tesi doctoral, Baseiria defensa que una de les sortides que tenen els treballadors d'edat són els cursos de formació “perquè un treballador s'ha formar sempre”. Segons les dades publicades el juny del 2010 de l'oficina estadística de la Comissió Europea, l'Eurostat, dels vint-i-cinc estats membres de la Unió Europea, el 42% de la totalitat de població adulta, entenent-se com a adulta a partir dels 25 anys, participen en alguna activitat de formació continuada. D'aquests, el 40,3% pertanyen a la població que tenen entre 45 i 54 anys, i el 29,5%, als més grans de 55 anys.

Si s'analitza el que passa a l'Estat espanyol, dades que segons Camas es poden extrapolar amb el que també passa a Catalunya i a la demarcació de Girona, només el 24,5% del total de la població adulta desenvolupa alguna activitat de formació. I la situació encara és més greu si s'analitza per edat: el 19,6% és el de la població entre 45 i 54 anys, i un 13,7%, els adults de més de 55 anys. “El percentatge de població que participa en activitats formatives disminueix amb l'edat. I, concretament a l'Estat, es demostra que la taxa de participació dels adults en activitats de formació contínua és baixa en comparació amb la mitjana europea, en particular la dels adults, compresos en les franges d'edat més elevades”, va assegurar l'autora de la tesi. Si no hi ha formació, sempre segons Baseiria, els treballadors grans ho tenen molt complicat per incorporar-se altra vegada al mercat de treball, sobretot en èpoques de crisi i “quan més temps passen sense treballar menys oportunitats tenen de tornar a trobar feina, malgrat les bonificacions i incentius que aporta l'administració”. La investigadora també reconeix, però, que una vegada sense feina, als desocupats se'ls demana que “assisteixin a cursos de formació, sense tenir en compte que una part important dels majors de 45 anys són els que estan menys preparat per fer-los i tenen més dificultats per seguir-los”.

Baseiria, que aprofita per analitzar l'entorn laboral dels treballadors de l'Estat espanyol amb els dels Estats Units fruit d'una estada de recerca que la investigadora va dur a terme a la Universitat de Colúmbia, determina que “el treball estable a l'Estat deixarà d'existir” i que “les relacions laborals s'aniran flexibilitzant cada vegada més”, seguint el model que hi ha als Estats Units. Es va cap a un model de contractació flexible, que es demanarà al treballador que sigui més polivalent i que no tingui por de la mobilitat. “El treball estable per tota la vida com l'hem conegut deixarà d'existir. Entrem en un món tecnològic i canviant”, diu.

En l'estudi, Baseiria defensa mesures per al col·lectiu més gran de 45 anys per “evitar la discriminació per raó d'edat”, és a dir, que “no els acomiadin perquè són grans o que no els contractin per la seva edat”. “Les mesures antidiscriminatòries tindran cada vegada més importància perquè anem cap a una societat més envellida”, comenta Baseiria, que assegura que la reforma laboral obliga el govern espanyol a aprovar una estratègia per als treballadors d'edat en matèria d'ocupació i també l'eliminació de discriminacions, “però encara no ho ha fet”.

2 comentarios:

XavieR GarcíA dijo...

Hola Eduardo,
Estoy muy interesado en leer, si es posible, la tesi doctoral a la que haces referencia en tu comentario. Si es posible y me puedes decir cómo acceder te lo agradeceré.
Saludos cordiales

Eduardo Rojo dijo...


Hola Xavier, ponte en contacto con el profesor Ferran Camas de la UdG (fernando.camas@udg.edu), que codirigió la tesis conmigo, y que conoce mucho mejor que yo cuando estará disponible en el servicio de publicaciones electrónicas de la UdG. Saludos cordiales.