viernes, 30 de julio de 2010

El baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (juliol 2010). Les preocupacions dels catalans.

El darrer baròmetre d’opinió política del Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat (CEO), publicat avui divendres 30 de juliol, segueix constatant la preocupació dels ciutadans per l’atur i la precarietat laboral, el funcionament de l’economia i la immigració, però en aquesta ocasió assoleixen també una importància indubtable la insatisfacció amb la política i les relacions entre Catalunya i Espanya Cal recordar que l’enquesta es va dur a terme entre el 28 i el 8 de juliol, en moments de màxima tensió a Catalunya com a conseqüència del debat sobre la sentència del Tribunal Constitucional sobre la Llei orgànica 6/2006 de 19 de juliol, de reforma de l’Estatut d’Autonomia. .

En el baròmetre del CEO es pregunta als enquestats quins són el principals problemes que té actualment Catalunya (possibilitat de més d’una resposta). La immigració es situa en cinquè lloc (20,3, es a dir 5,8 punts menys que en el baròmetre de maig) per darrera de l’atur i la precarietat laboral (60,0), el funcionament de l’economia (33,7, amb un increment espectacular de 7,1 punts), la insatisfacció amb la política (24,9), i les relacions Catalunya – Espanya (20,3, 6,3 punts més que en el baròmetre de maig).

Quan es pregunta als enquestats quin és el principal problema ara a Catalunya, la immigració es manté en el cinquè lloc (4,3, 1,4 punts menys que el mes de maig), per darrera de l’atur i precarietat laboral (46,2), el funcionament de l’economia (17,6), la insatisfacció amb la política (9,7), i les relacions Catalunya – Espanya (8,2).

Els enquestats manifesten un elevat grau d’escepticisme sobre la possible solució al problema principal, ja que un 43,8 % creuen que cap partit pot donar resposta, i un 20,1 % responen que no ho saben. CiU i PSC són els grups polítics millor valorats pels enquestats en aquest apartat (15,2 i 7,6 %, respectivament), situant-se el PPC en tercera posició (3,7).

Si s’analitza l’evolució històrica dels problemes de Catalunya des del mes de març de 2006, la preocupació per la immigració es troba set punts per sota en importància que fa quatre anys (27,0 i 20,3, respectivament). Els canvis més radicals apareixen en les valoracions de l’atur i precarietat laboral (del 24,9 % el mes de març de 2006 a l’actual 60,0) i del funcionament de l’economia ( del 4,2 al 33,7 %).

Si l’anàlisi es realitza sobre la preocupació més important de la persona enquestada, la importància de la immigració ha minvat considerablement (del 12,2 al 4,3), mentre que el creixement de la dita preocupació per l’atur i la precarietat laboral (del 12,3 al 46,2) i pel funcionament de l’economia (del 2,9 al 17,6) ha estat molt significatiu.

No hay comentarios: